Ománská kuchyně: jednoduchá i rafinovaná zároveň

Voňavá a chutná kuchyně Ománu harmonicky mísí vlivy kuchyně arabské, indické, asijské a africké. Oproti ostatním kuchyním na Arabském poloostrově je ale méně pikantní.

Základem jídla je rýže, zelenina, ryby, jehněčí, kuřecí či velbloudí maso a bohatá směs koření. Hojně se používá skořice, kardamom, hřebíček, pepř, zázvor, česnek a muškátový oříšek. Jako v ostatních muslimských zemích i v Ománu platí zákaz konzumace vepřového. Typická jídla jsou kebab a falafel.
Tradiční jídlo kabsa, Omán

Ochutnejte speciality ománské kuchyně

Shuwa

Sváteční jídlo pro zvláštní příležitosti, jako je např. Eid. Kusy kozího, jehněčího, hovězího nebo velbloudího masa se marinují v datlové pastě a koření (chilli papričky, kardamom, hřebíček, kmín, koriandr). Poté se zabalí do banánových nebo palmových listů a vloží do podzemní pece, kde se pomalu pečou jeden až dva dny.

Mashuai

Kořeněná ryba pečená vcelku na rožni a podávaná s rýží a pikantní citronovou omáčkou. K přípravě se používá olivový olej, kmín, koriandr, skořice, zázvor a kurkuma.

Harees

Tradiční jídlo typické pro měsíc ramadánu, hustá kaše z hrubě mleté pšenice a kousků kuřecího nebo jehněčího masa. Koření se kardamomem, skořicí a římským kmínem.

Majboos (Kabsa)

Pokrm oblíbený ve všech zemích Perského zálivu. Skládá se z kořeněné rýže, na kterou se pokládají kousky pečeného masa – kuřecího, jehněčího, velbloudího, ryb nebo krevet. Jako příloha bývá jogurt či salát a tradiční chléb. Tradičně se podává na velkém talíři, který se má sdílet a jíst rukama.
Jehněčí shuwa
Ománský harees

Ománské sladkosti

Halwa

Ománská „halva“ se podstatně liší od stejnojmenného cukroví v ostatních arabských zemích. Připravuje se z růžové vody, cukru, másla, šafránu a tapiokového škrobu, má želatinovou konzistenci a nabízí se ke kávě na velkém talíři s několika lžícemi, aby se všichni stolující mohli podělit.

Datle

Sušené datle jsou nejčastější a nejoblíbenější sladkostí. Na stůl se dávají společně s kávou, v různých velikostech, barvách a texturách, samotné nebo smíchané s mletým kokosem a sezamovou pastou. Datlová pomazánka (datella) je vynikající s tradičním chlebem.

Co se pije v Ománu

Ománský laban

Osvěžující slaný nápoj z jogurtu a podmáslí, ochucený kardamomem, mátou či římským kmínem.

Kahwa

Ománská aromatická káva se vaří s kardamomem. Podává se s datlemi nebo halwou a je nezbytnou součástí ománské pohostinnosti.

Čaj

Silný černý čaj vařený v konvici společně s kořením (kardamom, hřebíček a skořice) se nalévá do malých skleniček podobně jako káva.
Halwa, Omán
Ománská káva a datle, Omán

Otázky a odpovědi k ománské kuchyni

Čím je zajímavá ománská kuchyně?
Jaké speciality ochutnat v Ománu?
Co se pije v Ománu?