Kyperská kuchyně – souhra jedinečných chutí a vůní
Kypřané zbožňují jídlo. Kromě potěšení z vlastního jídla ale milují i jeho sdílení s přáteli a rodinou. S tím souvisí i dlouhé, neuspěchané obědy, pozdní večeře a obliba jídel ve stylu meze, o které se dělí celý stůl.
Bohatství a rozmanitost národní kuchyně je ohromující. Během historie do sebe vstřebala vlivy celého Středomoří, najdete tu prvky řecké, turecké, italské i libanonské kuchyně. Jejím základem jsou čerstvé suroviny a koření: ryby, jehněčí maso, zelenina, ovoce, bylinky, sýry a olivový olej.
Tradiční kyperská jídla
I když v kuchyních kyperského severu a jihu není velký rozdíl, turecké a řecké vlivy v obou částech jsou znát a přispívají k velké rozmanitosti kyperské gastronomie. Mezi nejznámější speciality patří:
V Kyperské republice:
- haloumi, originální kyperský sýr z kozího nebo ovčího mléka, smažený nebo grilovaný,
- tiropitta, řecký sýrový koláč různých tvarů a velikostí z filo těsta plněný fetou,
- souvlaki, grilované maso (jehněčí nebo vepřové), grilované na špízu,
- spanakopita, koláč plněný špenátem a vajíčkem,
- kleftiko, jehněčí se zeleninou,
- dolmades, plněné vinné listy.
V severním Kypru:
- adana köfte, pikantní grilované placičky z mletého masa s petrželkou, koriandrem a cibulí,
- lahmacun, křupavá turecká pizza s mletým jehněčím masem a čerstvou petrželkou,
- hellim (hallum), obdoba řeckého haloumi, grilovaný sýr z kozího nebo ovčího mléka,
- pide, „lodičky“ z kynutého těsta s různými náplněmi,
- šiš kebab, grilované maso na ploché jehle.
Kyperské sladkosti, káva, víno
Mezi tradiční kyperské sladkosti patří soutzoukos – šňůrky mandlí nebo vlašských ořechů obalených ve hmotě z hroznové šťávy a mouky, loukoumi – kostky barevného želé obalené v cukru, baklava z filo těsta a ořechů, medové koblížky loukomades nebo máslové sušenky koulourakia.
Káva je velmi oblíbená, tradičně se připravuje v měděné džezvě a podle množství cukru se rozlišuje mezi extra sladkou (glyko), lehce sladkou (metrio) a černou (sketo). Milovníci vína si na Kypru mohou vybrat z kvalitních místních červených, bílých i růžových vín, specialitou je sladké dezertní víno Commandari.
Náš tip: Nejlepší způsob, jak se seznámit s kyperským jídlem, je objednat si menu složené z meze (název pochází z termínu mezedes, „malé pochoutky“). Číšník postupně přináší různé dobroty – pro začátek olivy, salát, čerstvý chléb, tahini, tzatziki, humus aj. Následuje syrová i nakládaná zelenina, sýr haloumi, klobásy, lountza (uzená vepřová panenka) a přichází maso a ryby – souvlaki, kleftiko, krevety, kalamáry. Na závěr si vychutnáte čerstvé ovoce. Kalí órexi! (Dobrou chuť)