Turecká kuchyně: rafinovaný produkt stoletých zkušeností
Co ochutnat z turecké kuchyně?
Turecké předkrmy
Podobně jako v Řecku se na stůl nosí misky s různými lahůdkami – mezze. Může to být marinovaná nebo pečená zelenina, artyčoky, fazole, lilky plněné cibulí a rajčaty nebo další speciality:
- börek (burek) – listové těsto plněné sýrem nebo mletým masem,
- cacik – strouhaná okurka s jogurtem, olivovým olejem a česnekem,
- dolma – vinné nebo zelné listy plněné kořeněnou rýží,
- kumpir – velký brambor upečený se slupkou a poté plněný zeleninou.
Turecká hlavní jídla
Základem je maso (skopové, hovězí, kuřecí, rybí) a rýže či bulgur. K tureckým národním jídlům patří:
- kebab – existuje několik druhů kebabů, nejznámější je döner kebab, maso na otáčející se jehle, postupně odkrajované,
- güvec (džuveč) – kousky různých druhů masa dušené v terakotovém hrnci,
- ryby – parmice, kambaly, humři, krevety, tuňáci, mečouni uvedou milovníky ryb do ráje,
- kofte – grilované nebo pečené kuličky z mletého masa,
- pide – druh pizzy bez rajčat, s mletým masem, cibulí a sýrem.
Turecké dezerty
Turecko má famózní cukrovinky, pečené i smažené, máčené v medu a cukrovém sirupu, sypané ořechy, pistáciemi nebo mandlemi a parfémované různými esencemi. Vyberte si:
- baklava – listové těsto s ořechy nebo pistáciemi, přelité medem,
- lokum – kostičky sladkého želé s příchutěmi růží, máty, bergamotu či zázvoru, obalené v cukru (zvané též „turecké potěšení“),
- helva (chalva) – rozemletá sezamová semínka s cukrem.