![Turecká kuchyně Turecká kuchyně](/getattachment/9fed8772-506d-462a-9da2-14fb2a0d2ae9/Turecko-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecká kuchyně: rafinovaný produkt stoletých zkušeností
![Turecká kuchyně Turecká kuchyně](/getattachment/9fed8772-506d-462a-9da2-14fb2a0d2ae9/Turecko-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Co ochutnat z turecké kuchyně?
Turecké předkrmy
Podobně jako v Řecku se na stůl nosí misky s různými lahůdkami – mezze. Může to být marinovaná nebo pečená zelenina, artyčoky, fazole, lilky plněné cibulí a rajčaty nebo další speciality:
- börek (burek) – listové těsto plněné sýrem nebo mletým masem,
- cacik – strouhaná okurka s jogurtem, olivovým olejem a česnekem,
- dolma – vinné nebo zelné listy plněné kořeněnou rýží,
- kumpir – velký brambor upečený se slupkou a poté plněný zeleninou.
![Turecký předkrm börek Turecký předkrm börek](/getattachment/1a0b1eeb-9b1e-454e-8bdb-c8c2b1a44687/Turecko-kuchyne-2.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Kumpir Kumpir](/getattachment/d774ef8b-1ddc-4e0e-afeb-c55dad7e4912/Turecko-kuchyne-3.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecká hlavní jídla
Základem je maso (skopové, hovězí, kuřecí, rybí) a rýže či bulgur. K tureckým národním jídlům patří:
- kebab – existuje několik druhů kebabů, nejznámější je döner kebab, maso na otáčející se jehle, postupně odkrajované,
- güvec (džuveč) – kousky různých druhů masa dušené v terakotovém hrnci,
- ryby – parmice, kambaly, humři, krevety, tuňáci, mečouni uvedou milovníky ryb do ráje,
- kofte – grilované nebo pečené kuličky z mletého masa,
- pide – druh pizzy bez rajčat, s mletým masem, cibulí a sýrem.
![Tradiční turecký döner kebab Tradiční turecký döner kebab](/getattachment/30acec0f-de9a-4489-98c7-d10de711579b/Turecko-kuchyne-4.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Turecké saláty a mezze Turecké saláty a mezze](/getattachment/58a82d9f-93c5-4ebe-bc3e-3d2a6b67898d/Turecko-kuchyne-5.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecké dezerty
Turecko má famózní cukrovinky, pečené i smažené, máčené v medu a cukrovém sirupu, sypané ořechy, pistáciemi nebo mandlemi a parfémované různými esencemi. Vyberte si:
- baklava – listové těsto s ořechy nebo pistáciemi, přelité medem,
- lokum – kostičky sladkého želé s příchutěmi růží, máty, bergamotu či zázvoru, obalené v cukru (zvané též „turecké potěšení“),
- helva (chalva) – rozemletá sezamová semínka s cukrem.
![Turecké sladkosti Turecké sladkosti](/getattachment/37f95aeb-155c-453a-ad24-43f46475b334/Turecko-kuchyne-6.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Turecký čaj Turecký čaj](/getattachment/18513a7c-c372-4de4-aa0d-e697171320e7/Turecko-kuchyne-7.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)