Skvělé jídlo je jedním z velkých turistických lákadel Albánie. Albánská kuchyně patří do rodiny středomořských kuchyní. Najdete v ní kulinářské tradice Osmanské říše i italskou a řeckou klasiku.
Čerstvé suroviny, bylinky a olivový olej
Albánská kuchyně je založena na zdravých lokálních surovinách, jako jsou zelenina, ovoce, ryby, mléčné výrobky a maso – hovězí, jehněčí, vepřové i drůbeží. Hojně se používá olivový olej, výraznou chuť dodávají jídlu čerstvé bylinky a koření jako oregano, máta, bazalka nebo rozmarýn, nepřehlédnutelný je česnek a cibule.
Speciality albánské kuchyně
Albánská gastronomie je čerstvá, zdravá a rozmanitá, každá oblast má své oblíbené speciality. Podívejte se na 7 tradičních albánských jídel, která musíte ochutnat.
Burek
Předkrm, svačina, základ snídaně nebo pozdní noční mlsek. Burek je jídlo typické pro všechny balkánské země. Vrstvy křehkého filo těsta se naplní sýrem, zeleninou nebo masem a poté se stočí do šneka a upečou.
Dolma japrak
Plněné vinné listy jsou dalším oblíbeným občerstvením i předkrmem ve středomořské i albánské kuchyni. Druhům náplní se meze nekladou: cibule, rýže, rajčata, zelí, paprika, bylinky, koření i maso.
Qofte
Grilované, pečené nebo smažené masové kuličky ze směsi mletého masa, bylinek, koření a zeleniny. Různé varianty koftů se vyskytují po celé jihovýchodní Evropě a Středním východě až po Indii.
Tavë kosi
Jehněčí pečené v jogurtu je oblíbeným tradičním albánským jídlem. Jogurt smíchaný s rýží a vejci se peče společně s masem. Pokrm má jedinečnou chuť a šťavnatou texturu.
Petulla
Smažené těsto připomíná koblihy, ale s těžší konzistencí. Můžete si ho koupit v pouličních stáncích, kde se podává s různým dochucením – džemem, sýrem feta, jogurtem, medem nebo kečupem.
Flija
„Outdoorová“ specialita, typická pro severní Albánii a Kosovo – na ohništi pod poklicí zasypanou žhavým uhlím postupně pečený palačinkový koláč se smetanovou náplní, přelitý medem.
Tarator
Oblíbená studená balkánská polévka z kysaného mléka nebo jogurtu, strouhaných okurek, soli, česneku, kopru a vlašských ořechů. V horkém létě je skvěle osvěžující.
Albánské dezerty: něco sladkého…
Trilece
Nejoblíbenější albánský dezert vyrobený ze tří různých druhů mléka (tri-lece): odpařené mléko, smetana a kondenzované mléko. Dort, politý hnědým sirupem, je jemný, vlhký a šťavnatý.
Baklava
Baklava, křupavá pochoutka ze sirupu (medu), ořechů (pistácií, arašídů) a vrstev filo těsta, je známá po celém Balkánu. Albánská baklava je o něco méně sladká než turecká verze díky použití vlašských ořechů a medu místo sirupu.
… a káva
Káva v Albánii není jen nápoj, je to způsob života a součást kulturní identity. Albánci prosedí nad kávou celé hodiny a užívají si klid a pomalé tempo života. V Albánii vám nabídnou dva druhy kávy – italské espresso (ekspres) nebo tureckou kávu (kafe turke), hustý, silný nálev, který vzniká svařením vody, cukru a jemně mleté kávy v měděné džezvě.
Otázky a odpovědi k albánské kuchyni
Jaké speciality ochutnat v Albánii?
Určitě ochutnejte albánský slaný koláč burek, masové kuličky kofty, studenou polévku tarator, jehněčí v jogurtu tave kosi či plněné vinné listy dolma. Ze sladkostí zkuste typický dezert trilem nebo baklavu.
Co se pije v Albánii?
Kromě kávy se pije v Albánii pivo (např. značky Tirana nebo Korcë), minerálka, místní velmi slušné víno či pálenka Raki.
Čím je zajímavá albánská kuchyně?
Albánská kuchyně v sobě kombinuje dědictví Osmanské říše a středomořské vlivy, zvláště řeckou a italskou gastronomii.
Co je typické pro albánskou kuchyni?
Typické jsou čerstvé, zdravé lokální suroviny, zelenina, ovoce, ryby, mléčné výrobky a maso – hovězí, jehněčí, vepřové i drůbeží, olivový olej, čerstvé bylinky a koření.