Albánská kuchyně: to nejlepší z Balkánu

Skvělé jídlo je jedním z velkých turistických lákadel Albánie. Albánská kuchyně patří do rodiny středomořských kuchyní. Najdete v ní kulinářské tradice Osmanské říše i italskou a řeckou klasiku.
 
Ovocný a zeleninový trh v Tiraně, Albánie

Čerstvé suroviny, bylinky a olivový olej

Albánská kuchyně je založena na zdravých lokálních surovinách, jako jsou zelenina, ovoce, ryby, mléčné výrobky a maso – hovězí, jehněčí, vepřové i drůbeží. Hojně se používá olivový olej, výraznou chuť dodávají jídlu čerstvé bylinky a koření jako oregano, máta, bazalka nebo rozmarýn, nepřehlédnutelný je česnek a cibule.
 

Speciality albánské kuchyně

Albánská gastronomie je čerstvá, zdravá a rozmanitá, každá oblast má své oblíbené speciality. Podívejte se na 7 tradičních albánských jídel, která musíte ochutnat.
 

Burek

Předkrm, svačina, základ snídaně nebo pozdní noční mlsek. Burek je jídlo typické pro všechny balkánské země. Vrstvy křehkého filo těsta se naplní sýrem, zeleninou nebo masem a poté se stočí do šneka a upečou.
 

Dolma japrak

Plněné vinné listy jsou dalším oblíbeným občerstvením i předkrmem ve středomořské i albánské kuchyni. Druhům náplní se meze nekladou: cibule, rýže, rajčata, zelí, paprika, bylinky, koření i maso.
 

Qofte

Grilované, pečené nebo smažené masové kuličky ze směsi mletého masa, bylinek, koření a zeleniny. Různé varianty koftů se vyskytují po celé jihovýchodní Evropě a Středním východě až po Indii.
Albánský burek
Vinné listy dolma, Albánie
Kofty z Albánie

Tavë kosi

Jehněčí pečené v jogurtu je oblíbeným tradičním albánským jídlem. Jogurt smíchaný s rýží a vejci se peče společně s masem. Pokrm má jedinečnou chuť a šťavnatou texturu.
 

Petulla

Smažené těsto připomíná koblihy, ale s těžší konzistencí. Můžete si ho koupit v pouličních stáncích, kde se podává s různým dochucením – džemem, sýrem feta, jogurtem, medem nebo kečupem.
 

Flija

„Outdoorová“ specialita, typická pro severní Albánii a Kosovo – na ohništi pod poklicí zasypanou žhavým uhlím postupně pečený palačinkový koláč se smetanovou náplní, přelitý medem.
 

Tarator

Oblíbená studená balkánská polévka z kysaného mléka nebo jogurtu, strouhaných okurek, soli, česneku, kopru a vlašských ořechů. V horkém létě je skvěle osvěžující.
 
Tavë kosi, Albánie
Albánská polévka tarator
Petulla s malinovým džemem

Albánské dezerty: něco sladkého…

Trilece

Nejoblíbenější albánský dezert vyrobený ze tří různých druhů mléka (tri-lece): odpařené mléko, smetana a kondenzované mléko. Dort, politý hnědým sirupem, je jemný, vlhký a šťavnatý.
 

Baklava

Baklava, křupavá pochoutka ze sirupu (medu), ořechů (pistácií, arašídů) a vrstev filo těsta, je známá po celém Balkánu. Albánská baklava je o něco méně sladká než turecká verze díky použití vlašských ořechů a medu místo sirupu.
 

… a káva

Káva v Albánii není jen nápoj, je to způsob života a součást kulturní identity. Albánci prosedí nad kávou celé hodiny a užívají si klid a pomalé tempo života. V Albánii vám nabídnou dva druhy kávy – italské espresso (ekspres) nebo tureckou kávu (kafe turke), hustý, silný nálev, který vzniká svařením vody, cukru a jemně mleté ​​kávy v měděné džezvě.
Zákusek Trilece, Albánie
Káva v džezvě

Otázky a odpovědi k albánské kuchyni

Jaké speciality ochutnat v Albánii?
Co se pije v Albánii?
Čím je zajímavá albánská kuchyně?
Co je typické pro albánskou kuchyni?