Tuniská kuchyně jako mix Orientu a Středomoří

Tuniská kuchyně jedinečně vstřebala všechny vlivy své oblasti. Chutě Středomoří se v ní mísí s berberskými tradicemi a vlivy italské, arabské, francouzské, andaluské i židovské kuchyně.

Typické pro tuniskou kuchyni jsou aromatické byliny, olivy, maso (skopové, kuřecí, hovězí a v některých jižních oblastech i velbloudí), v přímořských oblastech je bohatá nabídka nejrůznějších ryb i mořských plodů (kalamáry, chobotnice) a samozřejmě těstoviny a množství zeleniny a ovoce. 

Tradiční tuniský kuskus
Salát mechouia

Koření

Pro tuniská jídla je koření zásadní přísadou. Do většiny jídel se přidává římský kmín, koriandr, kurkuma, chilli, pepř, zázvor, bobkový list, hřebíček a skořice. Do specialit patří šafrán, sušená pomerančová kůra nebo výhonky růží. Výsadní postavení má máta, která se užívá jak čerstvá, tak sušená, do jídel i čaje.
Tuniský tajin
Tuniské sladkosti – slast pro oko i chuťové pohárky

Speciality tuniské kuchyně

Harissa – pasta z drcených chilli papriček, česneku, směsi koření a olivového oleje. Pikantní, byť pro evropské žaludky poněkud silná.

Kuskus – tradiční tuniský pokrm berberského původu, rozšířený po celém Magrebu. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, která se zalévá vroucí vodou a podává s kousky masa, zeleniny, koření a dalších příloh.

Tajin – o původ této speciality se v Magrebu vede lítý boj. Zajímavé je, že tuniský tajin nemá vůbec nic společného se svým marockým nebo alžírským jmenovcem. V Tunisku jde o zapečené sekané maso s vejci, zeleninou a sýrem, připomínající spíš omeletu.

Brik – druh palačinky se slanou náplní, přeložené napůl a osmažené. Jako náplň slouží vejce, tuňák, cibule, šťouchané brambory, petrželka apod.

Mechouia – salát z grilované zeleniny (rajčata, papriky, cibule, lilky), ochucený česnekem, koriandrem a římským kmínem, přelitý olivovým olejem, citronovou šťávou a harissou.

Sladkosti – jsou neodolatelné, sladké a aromatické, máčené v cukrovém sirupu a kořeněné extrakty z růží a pomerančových květů. Plní se datlemi, oříšky, mandlemi nebo sušeným ovocem. 

Otázky a odpovědi o tuniské kuchyni

Co je typické pro tuniskou kuchyni?
Jaké jsou nejznámější tuniské speciality?
Dá se v Tunisku ochutnat nějaký místní alkohol?