Tuniská kuchyně jako mix Orientu a Středomoří
Tuniská kuchyně jedinečně vstřebala všechny vlivy své oblasti. Chutě Středomoří se v ní mísí s berberskými tradicemi a vlivy italské, arabské, francouzské, andaluské i židovské kuchyně.
Typické pro tuniskou kuchyni jsou aromatické byliny, olivy, maso (skopové, kuřecí, hovězí a v některých jižních oblastech i velbloudí), v přímořských oblastech je bohatá nabídka nejrůznějších ryb i mořských plodů (kalamáry, chobotnice) a samozřejmě těstoviny a množství zeleniny a ovoce.
Koření
Speciality tuniské kuchyně
Harissa – pasta z drcených chilli papriček, česneku, směsi koření a olivového oleje. Pikantní, byť pro evropské žaludky poněkud silná.
Kuskus – tradiční tuniský pokrm berberského původu, rozšířený po celém Magrebu. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, která se zalévá vroucí vodou a podává s kousky masa, zeleniny, koření a dalších příloh.
Tajin – o původ této speciality se v Magrebu vede lítý boj. Zajímavé je, že tuniský tajin nemá vůbec nic společného se svým marockým nebo alžírským jmenovcem. V Tunisku jde o zapečené sekané maso s vejci, zeleninou a sýrem, připomínající spíš omeletu.
Brik – druh palačinky se slanou náplní, přeložené napůl a osmažené. Jako náplň slouží vejce, tuňák, cibule, šťouchané brambory, petrželka apod.
Mechouia – salát z grilované zeleniny (rajčata, papriky, cibule, lilky), ochucený česnekem, koriandrem a římským kmínem, přelitý olivovým olejem, citronovou šťávou a harissou.
Sladkosti – jsou neodolatelné, sladké a aromatické, máčené v cukrovém sirupu a kořeněné extrakty z růží a pomerančových květů. Plní se datlemi, oříšky, mandlemi nebo sušeným ovocem.