![Krétská dieta je zdravá Krétská dieta je zdravá](/getattachment/5fbb430b-9b1c-4632-b173-d344c3666dee/Kreta-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Krétská kuchyně: elixír mládí a zdraví
Těžko budete na světě hledat zdravější kuchyni, než je na Krétě. Tajemství krétské „diety“ je jednoduché: spousta olivového oleje, zeleniny (lilek, dýně, fazole, rajčata atd.), luštěnin (hrášek, čočka), celozrnných výrobků a divoce rostoucích bylin (šrucha). K tomu menší množství masa (jehněčího, kuřecího, králičího) a ryb. Krétské menu pak korunuje víno, případně kalíšek raki.
![Krétská dieta je zdravá Krétská dieta je zdravá](/getattachment/5fbb430b-9b1c-4632-b173-d344c3666dee/Kreta-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Speciality krétské kuchyně
Vedle klasických řeckých jídel ochutnejte na Krétě i taková, které vycházejí z místní kulinářské tradice.
- Paximadi – tradiční krétský křupavý chléb, dvakrát pečený na způsob sucharu, z loupaného ječmene nebo cizrny. Bez paximadi se neobejde žádné krétské jídlo.
- Kaltsounia – sváteční koláčky typické pro oblast Chanie, se sladkou nebo slanou náplní. Nejčastěji se plní místním sýrem mizithra, naslano s bylinkami, ve sladké verzi jsou přelité medem a skořicí.
- Pitas – taštička nebo koláč z listového (filo) těsta s různými náplněmi: tiropita se sýrem, hortopita s bylinkami, spanakopita se špenátem apod.
![Sýrový koláč tiropita, Kréta Sýrový koláč tiropita, Kréta](/getattachment/ade5be51-66af-4e6f-9562-9807b559bf59/Kreta-kuchyne-2.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Krétský salát se sýrem mizithra Krétský salát se sýrem mizithra](/getattachment/dae9aafd-36f8-498d-946e-0001942b554d/Kreta-kuchyne-3.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Kaltsounia, sladké koláčky, Kréta Kaltsounia, sladké koláčky, Kréta](/getattachment/67d8cc5d-276b-4ce8-9fb7-e40cf25cea69/Kreta-kuchyne-4.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Maso, ryby… a hlemýždi
Na Krétě neexistuje klasický chov skotu. Hovězí nebo telecí se proto dováží z pevninského Řecka a patří mezi dražší jídla. Na krétském jídelníčku najdete hlavně jehněčí, drůbeží nebo králičí maso, ryby a plody moře. Specialitou Kréty je kakavia – rybářská polévka z jednoho hrnce, připomínající francouzskou boullabaissu. Vyhlášenou pochoutkovou jsou saligaria – hlemýždi, pečení nebo dušení s česnekem a bylinkami.
![Krétská specialita, hlemýždi na rozmarýnu Krétská specialita, hlemýždi na rozmarýnu](/getattachment/52841856-fb83-49da-ac2a-0f206032f3bd/Kreta-kuchyne-5.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Oblíbeným předkrmem na Krétě jsou grilované chobotnice Oblíbeným předkrmem na Krétě jsou grilované chobotnice](/getattachment/99240ae6-b72a-4159-8a6f-3f1e7f770f68/Kreta-kuchyne-6.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Co se pije na Krétě
Národním nápojem je víno, které obyvatelé Kréty pijí už téměř 4 000 let. Nejlepší vína produkují 4 oblasti s označením chráněného původu: Peza, Archanes, Dafnes a Sitia. Mezi vynikající krétské odrůdy patří červené mandilari, kotsifali nebo liatiko.
![Návštěva rybí taverny na Krétě je zážitek Návštěva rybí taverny na Krétě je zážitek](/getattachment/b3f85b5f-b746-48f5-b73b-521fb9837fd6/Kreta-kuchyne-7.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Symbolem krétské pohostinnosti je pálenka raki, na Krétě nazývaná tsikoudia. Vyrábí se destilací výlisků z vinných hroznů a obsahuje kolem 40 % alkoholu. Kalíškem tsikoudie začíná nebo končí každé větší jídlo a často vám ji v restauraci přinese číšník po jídle jako přátelské gesto.