


Už poloha Portugalska naznačuje, jaká bude národní kuchyně – ovlivněná Atlantikem, Středomořím, severní Afrikou i bývalými koloniemi. Portugalská kuchyně je čerstvá a chutná a překvapí vás neobvyklými kombinacemi (carne de porco a alentejana – vepřové s mušlemi).
Královnou kuchyně je treska, která se tradičně skladuje v nasoleném a usušeném stavu. Na venkově můžete vidět sušící se tresky vystavené na slunci na dřevěných platech nebo pověšené za kolíčky na šňůře jako prádlo. Z těchto sušených polotovarů se pak připravuje národní jídlo bacalhau na desítky způsobů – treska pečená, smažená, ve směsích, v koláčcích i v pečivu.
Mezi další portugalské rybí speciality patří caldeirada, dušená směs ryb a plodů moře na způsob francouzské bouillabaisse, grilované sardinky sardinhas assadas nebo plněné olihně.
I v Portugalsku je polévka tradičním sytícím pokrmem. Polévky se připravují z chleba (varianta naší česnečky sopa alentejana) nebo brambor a kapusty (proslulá caldo verde) a doplňují vejci, česnekem, olivovým olejem, kořením, klobásou, rybami apod.
Portugalskou národní specialitou je feijoada, hovězí a vepřové maso dušené s fazolemi v keramickém hrnci. Mezi další přísady může patřit mrkev, zelí, rajčata a uzeniny. Určitě ochutnejte i carne de porco a alentejana, směs vepřového masa, mušlí a brambor ochucenou koriandrem.
Portugalci milují uzeniny, proslulá je klobása chouriço (obdoba španělského choriza) z vepřového masa s červeným vínem a paprikou nebo alheira, klobása z hovězího, kachního, kuřecího nebo králičího masa s česnekem.
Jestli něco charakterizuje portugalské sladkosti, jsou to malé košíčky pasteis de nata z listového těsta se žloutkovým krémem. Narodily se v 19. století v Lisabonu ve čtvrti Belém, od té doby si je zamilovalo celé Portugalsko včetně svých zámořských exkolonií.
Ještě o pár století starší je další oblíbený portugalský mlsek queijadas de Sintra, sladké koláčky s tvarohovou náplní. O Vánocích a na Tři krále se v Portugalsku konzumuje bolo rei, (tří)královský koláč, nadýchaná bábovka z kynutého těsta, plná rozinek a kandovaného ovoce.
Jste-li v Portugalsku, nemůžete opominout místní vynikající vína, od bílého svěžího „vinho verde“ ze severního regionu Minho po koncentrovaná červená vína z horké a suché oblasti Alentejo. Hrozny, ze kterých se vyrábí slavné portské, zrají na úbočí údolí Douro. Ostrov Madeira je domovem stejnojmenného exotického dezertního vína, které je obdobou portského.