![Paella valenciana, španělské národní jídlo Paella valenciana, španělské národní jídlo](/getattachment/adc55a65-aebb-41c9-bb03-0982f1d14510/Spanelsko-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Španělská kuchyně – vyladěné chutě Středomoří
![Paella valenciana, španělské národní jídlo Paella valenciana, španělské národní jídlo](/getattachment/adc55a65-aebb-41c9-bb03-0982f1d14510/Spanelsko-kuchyne-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Speciality španělské gastronomie
Španělská kuchyně je typicky středomořská, zdravá a nesmírně rozmanitá, každý kout země má své speciality. Za ochutnání stojí všechno, začít můžete s největšími klasikami španělské kuchyně:
Tapas – drobnosti k zakousnutí, jsou součástí španělské kultury stolování. Z původní přílohy k vínu se tapas vyvinuly v samostatné jídlo, podávané jako různé chody v malých porcích. Servírují se uzeniny, sýry, mořské plody, olivy, zelenina v různých úpravách.
Paella – královna španělské kuchyně, pravá pochází z Valencie. Ve speciálních velkých pánvích se vaří rýže společně s kořením (šafrán, česnek, paprika, rozmarýn), mořskými plody, masem a zeleninou.
Gazpacho – studená zeleninová polévka má původ v Andalusii, připravuje se z mixovaných syrových rajčat, paprik, cibule, česneku, okurek a olivového oleje.
Tortilla de patatas – omeleta s bramborami, jí se studená i horká.
Jamón ibérrico – lahůdková sušená nebo uzená šunka z kýty černého iberského prasete.
Allioli – tradiční studená omáčka z Katalánska, připravuje se z česneku, olivového oleje a soli, někdy se přidávají i žloutky.
Sobresada – sušený salám z vepřového masa, kořeněný paprikou a bylinkami, původem z Baleárských ostrovů.
![Tapas, Španělsko Tapas, Španělsko](/getattachment/bfd5cd90-26f4-46df-9d34-f9aacafe8a35/Spanelsko-kuchyne-2.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Specialita španělské kuchyně – Tortilla de patatas Specialita španělské kuchyně – Tortilla de patatas](/getattachment/a8ef49ee-3438-4c46-9015-a8ceeceff30b/Spanelsko-kuchyne-3.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Španělská šunka jamón iberrico Španělská šunka jamón iberrico](/getattachment/271f83b0-07b2-4d75-9e59-ea9924358d1a/Spanelsko-kuchyne-4.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Něco sladkého ke kávě?
Španělská káva je silná a voňavá. Připravuje se většinou jako espresso, obvykle s mlékem (café con leche). Mezi neodolatelné španělské sladkosti, které si ke kafíčku můžete dát, patří:
Churros – smažené pečivo na způsob koblih ve tvaru rýhovaných tyčinek. Připravuje se z odpalovaného těsta a jí se ještě horké, namáčené do husté čokolády.
Ensaimadas – mallorské „croissanty“ stočené do tvaru šneků, s náplní nebo bez.
![Churros s horkou čokoládou, španělská specialita Churros s horkou čokoládou, španělská specialita](/getattachment/9c719958-a55d-4a45-97fc-f2f9a622ca02/Spanelsko-kuchyne-5.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Ensaimada, španělské pečivo Ensaimada, španělské pečivo](/getattachment/6674a819-29aa-46b0-a97d-b51a2117dd61/Spanelsko-kuchyne-6.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Španělské pivo, víno etc.
Španělské stravovací rituály
Podobně jako celý denní režim, jsou i časy, kdy Španělé usedají k jídlu, oproti českým zvyklostem posunuté o jednu až dvě hodiny.
Španělská snídaně je vydatná a pestrá. Podávají se opečené tousty s džemem, sýrem nebo šunkou, sladké pečivo i omeleta s rajčaty či müsli. Pije se káva s mlékem a ovocné džusy.
K obědu je zvykem dávat si předkrm (polévka, těstovinový salát), hlavní jídlo (maso nebo ryby se zeleninou) a dezert (zmrzlina, ovoce, sladkosti).
Večeře začíná kolem 21. hodiny a má podobné složení jako oběd. Oblíbené jsou tapas bary, kam se chodí večer na skleničku a něco k zakousnutí.
![Večeře v Barceloně, Španělsko Večeře v Barceloně, Španělsko](/getattachment/398b4782-49f0-40d3-a46d-487eb8418c6b/Spanelsko-kuchyne-7.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)