Mexická kuchyně: exploze barev, chutí a vůní
Věděli jste? Tradiční kuchyně Mexika se jako kulturní model včetně pěstování plodin, kulinářských technik a rituálních praktik stala součástí nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Mexická kuchyně nejsou jen tacos a burritos
Kuchyně mexického severu a jihu
- Kuchyně severu vychází z farmářské tradice regionu. Typické jsou úpravy hovězího masa: carne asada (grilovaný steak) či machaca con huevo (trhané hovězí s vejci).
- Jihomexická kuchyně je lehčí. Používá dary moře, často ve spojení s čerstvým ovocem jako mango, papája a ananas. Typickými pokrmy jsou ceviche (marinované syrové ryby či plody moře), pescado a la talla (grilovaná ryba) a camarones al mojo de ajo (krevety v česnekové omáčce).
Mexická jídla, která musíte na dovolené ochutnat
Tacos
Tamales
Burritos
Chilaquiles
Pozole de pollo
Quesadilla
Enchiladas
Ceviche
Gorditas de nata
Slavné mexické omáčky
- Mole, pikantní černá omáčka všudypřítomná v mexické kuchyni, se vyrábí ze směsi sušených chilli papriček, rajčat, čokolády, ořechů, semínek a koření.
- Salsa taquera je omáčka z čerstvých červených rajčat a pečených nebo vařených chilli papriček.
- Salsa verde omáčka ze zelených rajčat, jalapeňos, koriandru, cibule, česneku a avokáda je ideální pro zvýraznění chuti tacos, enchiladas a tortilly.
- Guacamole je i u nás známá jako svěží směs avokáda, rajčat, cibule, koriandru, chilli a limetky.
- Salsa de cacahuate, oblíbená krémová salsa s arašídy, chilli, česnekem a kořením s lehce pikantní chutí, se hodí ke kuřecím pokrmům.