Mexická kuchyně: exploze barev, chutí a vůní

Mexiko má jednu z nejbohatších a nejoblíbenějších kuchyní na světě. Tradiční mexická gastronomie je propracovaná, rozmanitá a plná symbolů. Propojují se v ní starobylé předhispánské techniky a produkty v čele s kukuřicí, chilli, čokoládou nebo guajolote (divoký krocan) s jídlem evropských dobyvatelů (pšenice, hovězí maso, sýry).

Věděli jste? Tradiční kuchyně Mexika se jako kulturní model včetně pěstování plodin, kulinářských technik a rituálních praktik stala součástí nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
 
Mexické tacos

Mexická kuchyně nejsou jen tacos a burritos

Tradiční mexická jídla jsou explozí chutí, barev a výrazného koření. Základ tvoří plodiny (kukuřice, fazole, rýže), ryby a mořské plody, maso (vepřové, hovězí i drůbeží), čerstvá zelenina a ovoce (banány, avokádo, rajčata, mango) a koření (chilli). Většina lidí si spojuje mexickou gastronomii s tacos, burritos a nachos, ale je toho mnohem víc, čím může Mexiko okouzlit mlsné jazýčky.

Kuchyně mexického severu a jihu

  • Kuchyně severu vychází z farmářské tradice regionu. Typické jsou úpravy hovězího masa: carne asada (grilovaný steak) či machaca con huevo (trhané hovězí s vejci).
  • Jihomexická kuchyně je lehčí. Používá dary moře, často ve spojení s čerstvým ovocem jako mango, papája a ananas. Typickými pokrmy jsou ceviche (marinované syrové ryby či plody moře), pescado a la talla (grilovaná ryba) a camarones al mojo de ajo (krevety v česnekové omáčce).

Mexická jídla, která musíte na dovolené ochutnat

Tacos

Malou tortillu taco z kukuřičné (pšeničné) mouky lze plnit stovkami náplní s masem, sýrem, zeleninou i ovocem. Například oblíbené tacos al pastor obsahují rožněné vepřové maso, ananas, koriandr, cibuli a chilli omáčku.

Tamales

Ikonické mexické jídlo tamales pochází z předhispánské Ameriky. Aztékové ho jedli už před 10 000 lety, dnes je mj. typickou součástí hostiny ke Dni mrtvých. Kukuřičné těsto s masem, zeleninou a kořením se zabalí do kukuřičných (banánových) listů a balíčky se vaří v páře. Skvělá je i sladká verze s banány, skořicí a vanilkou.

Burritos

Burritos, jeden ze symbolů mexické kuchyně, je populární hlavně v severní části Mexika. Stočená tortilla se plní mi přísadami jako fazole, sýr a trhané hovězí maso.

Chilaquiles

Chilaquiles jsou nejoblíbenější snídaňové jídlo v Mexiku. Trojúhelníkové kousky smažené (opékané) kukuřičné tortilly zvané totopos se namáčí v červené (zelené) pálivé omáčce a doplňují trhaným kuřecím (hovězím) masem, chorizem či míchanými vejci.
Carne asada, Mexiko
Ceviche, Mexiko
Tamales, Mexiko

Pozole de pollo

Pozole de pollo je jedno z nejpopulárnějších jídel v Mexiku. V podstatě se jedná o kuřecí (krůtí) guláš, doplněný čerstvou zeleninou – ředkvičkami, avokádem, hlávkovým salátem, limetkou apod.

Quesadilla

Kukuřičné tortilly přeložené napůl, obvykle plněné sýrem a dalšími přísadami, které se poté smaží nebo grilují. Quesadillas se jí horké k vydatné snídani nebo obědu.

Enchiladas

Enchiladas jsou tortilly plněné dušenou zeleninou (masovou) směsí s pálivou omáčkou, zakysanou smetanou, čerstvým sýrem, cibulí a celerem.

Ceviche

Ceviche jsou marinované syrové ryby (krevety, škeble, chobotnice, krabi či mořští šneci) s cibulí, chilli, rajčaty, koriandrem a citronem. Tvoří součást gastronomické kultury Jižní a Střední Ameriky.

Gorditas de nata

Sladký dezert á la mexické lívanečky z pšeničné mouky, smetany, cukru a skořice se často podává jako pohoštění po mši, zejména v neděli. Gorditas de nata se jedí s přílohou i bez.
Chilaquiles
Gorditas de nata, Mexiko
Mexické Pozole

Slavné mexické omáčky

Pikantní omáčky jsou duší mexické kuchyně. Mezi jejich základní ingredience patří rajčata, avokádo, kukuřice, fazole, chilli papričky, opuncie, agáve, sladké brambory, amarant, kakao a vanilka. Omáčky se tradičně připravují stlučením ingrediencí v hmoždíři, známém jako molcajete.
  • Mole, pikantní černá omáčka všudypřítomná v mexické kuchyni, se vyrábí ze směsi sušených chilli papriček, rajčat, čokolády, ořechů, semínek a koření.
  • Salsa taquera je omáčka z čerstvých červených rajčat a pečených nebo vařených chilli papriček.
  • Salsa verde omáčka ze zelených rajčat, jalapeňos, koriandru, cibule, česneku a avokáda je ideální pro zvýraznění chuti tacos, enchiladas a tortilly.
  • Guacamole je i u nás známá jako svěží směs avokáda, rajčat, cibule, koriandru, chilli a limetky.
  • Salsa de cacahuate, oblíbená krémová salsa s arašídy, chilli, česnekem a kořením s lehce pikantní chutí, se hodí ke kuřecím pokrmům.

Co se pije v Mexiku

Nejoblíbenějšími mexickými nápoji jsou tequila a mezcal, pivo, Margarita (koktejl z tequily, čerstvé limetkové šťávy a cukru) a agua fresca (rozmixované čerstvé ovoce s vodou a trochou cukru). Ze španělských tradic vychází nápoj horchata z rýže, vody, cukru a skořice. Naopak horká čokoláda je unikátním dědictvím Aztéků. Připravuje se rozpuštěním čokolády ve vodě s vanilkou a chilli a šlehá se speciálním dřevěným šlehačem až do pěny.
 
Omáčka mole, Mexiko
Horchata a Aguas fresca
Příprava horké čokolády, Mexiko

Otázky a odpovědi k mexické kuchyni

Čím je zajímavá kuchyně Mexika?
Jaké speciality ochutnat v Mexiku?
Co se pije v Mexiku?