Kuchyně Maroka: jedinečné chutě i způsoby přípravy
Marockou kuchyni si rychle zamilujete. Její bohaté chuti a rafinované koření pocházejí ze staleté tradice berberské a maghrebské kuchyně, obohacené o vlivy středomořské, andaluské, židovské a francouzské.
Základem jídel v Maroku je maso, nejčastěji kuřecí, jehněčí, kozí nebo hovězí, ryby a plody moře. Vepřové tu vzhledem k náboženským zvyklostem neochutnáte. Základní přílohou je pšenice ve formě marockého chleba a kuskusu. Marocká kuchyně nešetří kořením – používá se skořice, šafrán, zázvor, kurkuma nebo koriandr, dochucuje se sušeným ovocem, mandlemi nebo sezamem.
Jak se jí v Maroku
- Marocká snídaně může mít různé podoby, od francouzského typu s bagetou, kávou a džusem až po chléb s olivovým olejem a sýrem.
- Typický oběd začíná řadou teplých a studených salátů, zeleninovým pyré nebo slanými koláči. Po nich následuje tajine nebo kuskus s masem a zeleninou a na konec se servíruje ovoce, mandlové cukrovinky a mátový čaj.
- Večeře je lehčí (kromě období ramadánu), nejčastěji se jí polévka nebo co zbyde od oběda.
Marocké stravovací rituály
Maročané jedí buď vidličkou, nožem a lžící, nebo rukama za použití chleba jako vidličky. K jídlu se používá palec s ukazovákem a prostředníkem pravé ruky, nikdy levé! Vaření je v Maroku výhradně v rukou žen, doménou mužů je grilování a příprava čaje.
Marocké speciality
Tajine – tradiční jídlo a zároveň i název nádobí, ve kterém se připravuje (hluboký keramický talíř přikrytý kónickou pokličkou). Jedná se o dlouho dušené maso se zeleninou, ovocem a spoustou aromatického koření.
Mechoui – pomalu pečené maso, nejčastěji celé jehně, na rožni nad dřevěnými uhlíky.
Pastilla – koláč z křupavého listového těsta, plněný kuřecím masem, karamelizovanou cibulí a mandlemi, poprášený skořicí a cukrem.
Harira – hustá polévka s rajčaty, čočkou, cizrnou, jehněčím masem, citronovou šťávou a koriandrem.
Makouda – oblíbené pouliční jídlo, smažené bramborové kuličky máčené v pikantní omáčce harissa.
Jiben – čerstvý sýr z kozího nebo kravského mléka.
Khob – marocký chléb, pečený v peci na dřevěném uhlí, oblíbená příloha k masitým jídlům
Marocké sladkosti
Připravují se z mandlí, medu, skořice, sezamu, esence z pomerančových a růžových květů apod. Nejznámějším marockým pečivem jsou gazelí rohy z mandlového těsta, připomínající naše vanilkové rohlíčky, chebakia – smažené mřížkové pečivo, namáčené v medu a sypané sezamem nebo briouate, trojúhelníkové taštičky s medem, kořením a mandlemi.
Co se pije v Maroku
- Čaj: nejtypičtějším nápojem je mátový čaj, silný, osvěžující a obvykle silně slazený.
- Šťávy: vynikající je čerstvě vymačkaný ovocný džus nebo mandlové mléko.
- Káva: můžete si dát „arabskou kávu“ (varianta našeho „turka“), ale i espresso. V období ramadánu se pije káva, kořeněná hřebíčkem, zázvorem, pepřem a skořicí.
- Alkohol: i když se z náboženských důvodů oficiálně nekonzumuje, vaří se tu poměrně slušné pivo (např. Flag Special v Casablance nebo Stork v Marrákeši). V oblasti Meknes se od dob Římanů pěstuje vinná réva, velmi ceněné je červené víno.