7 nejoblíbenějších jídel dominikánské kuchyně, která musíte vyzkoušet
Dominikánská kuchyně, to je mix španělských, afrických a indiánských jídel. Jaká z nich na dovolené rozhodně nesmíte vynechat?
Mangú k snídani
Víte, jak poznáte pravého Dominikánce? K snídani si nedá nic jiného než mangú. Že na smažených vajíčkách se salámem a sýrem není nic zvláštního? A co když si k tomu rozmačká banány (druh plantain)? Tradiční snídaňové mangú musíte v Dominikánské republice ochutnat.
Dominikánská vlajka k obědu
Jak jinak pojmenovat národní jídlo než „la bandera dominicana“? Dušené kuřecí nebo hovězí či vepřové maso s červenými fazolemi a bílou rýží připomíná svými barvami dominikánskou vlajku a je nejčastějším pokrmem, se kterým se v Dominikánské republice setkáte. Jeho základní složky, tedy dušené kuřecí maso (pollo guisado), fazole (habichuelas guisadas) a rýže (arroz blanco), jsou typickou součástí většiny dominikánských jídel.
Smažené banány tostones k čemukoliv
Tostones jsou placičky ze smažených banánů, které se podávají téměř ke každému jídlu dominikánské kuchyně. Přijde vám příloha v podobě banánů zvláštní? Nepředstavujte si klasické žluté banány, plantain (neboli zeleninové banány) jsou zelené a vhodné k tepelné úpravě.
Tropické ovoce k svačině
Manga, avokáda, papáji, ananasy, melouny, banány… V Dominikánské republice všechny tyto druhy tropického ovoce seženete čerstvé. Ať už si je radši dáte v podobě džusu nebo celé, díky jejich slaďoučké chuti a šťavnatosti je budete chtít ke svačině každý den.
Tradiční sancocho, když máte chuť na něco extra
Dokud neochutnáte sancocho, jako byste ani nebyli v Dominikánské republice. Tahle královna dominikánských specialit je připravená hned ze sedmi druhů masa ze čtyř různých zvířat. Maso se dusí v jednom hrnci se zeleninou a výsledkem je lahodný „guláš“. Svoje sancocho mají i další karibské nebo latinskoamerické země, ale traduje se, že to dominikánské je jedním z nejlepších.
Habichuelas con dulce jako sladká tečka
Zákusek z fazolí? To musíte vyzkoušet! Na habichuelas con dulce, nejoblíbenější dominikánský dezert, má každá rodina svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci. Ať ochutnáte jakýkoliv, vězte, že bude lahodný a hodně sladký.
Mamajuana na zapití
Jaký je typický dominikánský drink? No přece mamajuana! Koktejl z karibského rumu (vyrobeného z cukrové třtiny), červeného vína, medu, bylinek a stromové kúry. A pokud zrovna nejste na míchané koktejly, můžete si dát pivo. Místní značky Quisqueya a Presidente vás rozhodně nezklamou.
Abstinenti a děti ocení čerstvé ovocné šťávy z kokosu, ananasu, banánů a dalšího exotického ovoce.
¡Buen provecho! Tak dobrou chuť!