


Jak s pýchou tvrdí Bulhaři, jejich národní kuchyně je ta nejzdravější. Její půvab je v jednoduchosti – čerstvé zelenině, grilovaném mase, rybách, slaném sýru. Bulharská kuchyně dokázala skvěle propojit balkánské tradice se středomořskou kuchyní, tureckými a arabskými vlivy a k tomu dodat vlastní trumf: bulharský jogurt, který se tu konzumuje od dob osídlení thráckými kmeny.
Královnou bulharské kuchyně je čubrica (saturejka), hojně rostoucí v bulharské divočině. Pod názvem čubrica ale najdete i směs koření obsahující saturejku, pískavici řecké seno, chilli papričky a další.
Jako předkrm se v Bulharsku podávají saláty, uzeniny, sýr nebo polévky. Oblíbený je šopský salát nebo sněžanka, bratranec řeckého tzatziki. Mezi tradiční sýry patří sirene z kozího mléka (připomínající řeckou fetu) nebo kaškaval, tvrdý žlutý sýr z ovčího mléka. Hvězdou mezi uzeninami je pastarma, sušená šunka z hovězího nebo kozího masa.
Bulharská kuchyně šikovně kombinuje maso se zeleninou. Oblíbené jsou papriky palneni čuški nebo vinné listy sarma, v obou případech plněné mletým masem, rýží, rajčaty a kořením. Pod názvem mišmaš najdete dušené papriky s rajčaty, cibulí, česnekem, petrželkou a míchaným vejcem.
Vedle oblíbených kebabčí (válečky) a kjufte (placičky) z grilovaného mletého masa ochutnejte kavarmu. Základem tohoto tradičního jídla je vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso, které se zapéká v keramických miskách spolu s rajčaty, paprikou a houbami. Mezi další speciality patří špíz z masa, cibule a zeleniny, zvaný šiščeta (šašlik) nebo pražené malé rybičky caca.
Kromě baklavy, známé ve všech zemích bývalé osmanské říše, Bulhaři milují lokum – kostičky sladkého želé ochucené extraktem z bulharské růže.