Vietnamská kuchyně: harmonie chutí a smyslů
Pět chutí pro všechny smysly
- Sladká chuť (Ngọt) se využívá k vyvážení ostrých a kyselých ingrediencí. Nejčastější sladké složky jsou cukr, kokosové mléko, ovoce nebo sladké omáčky.
- Slaná chuť (Man) dodává jídlu bohatost a výraznost. Dosahuje se jí pomocí rybí a sójové omáčky, krevetové pasty či mořské soli.
- Kyselá chuť (Chua) přidává svěžest a pomáhá vyvážit bohaté a těžší chutě. Využívají se citrusové plody nebo fermentované přísady, jako jsou ocet či zelené mango.
- Hořká chuť (Dang) dodává jídlu hloubku, vyvažuje sladké nebo mastné chutě a podporuje trávení. Mezi hořké prvky patří bylinky, hořká zelenina a káva.
- Ostrá chuť (Cay) zvyšuje intenzitu jídla a stimuluje chuťové buňky. Dosahuje se pomocí červené papriky, chilli papriček, pepře apod.
Nejoblíbenější jídla ve Vietnamu
Pho
Bánh Mi
Goi Cuon
Bun Cha
Bánh Xeo
Cao Lau
Nem Nuong
Vietnamské sladkosti
Che
Bánh
Co se pije ve Vietnamu
Věděli jste? Několik pravidel stolování, která se hodí ve Vietnamu při pozvání ke stolu:
- jídlo se sdílí, pokrmy jsou umístěné uprostřed stolu, odkud si každý nabírá do své misky,
- pokud někomu podáváte mísu, je zdvořilé podat ji oběma rukama,
- při nabírání jídla ze společné mísy hůlkami ho vždy položte nejdříve na vlastní talíř (nikoliv do úst),
- hůlky se nikdy nezapichují do rýže, hůlky ve svislé poloze evokují vonné tyčinky na oltáři,
- je opravdu neslušné ukazovat hůlkami na jídlo nebo na ostatní stolovníky.