Vietnamská kuchyně: harmonie chutí a smyslů
Polévku Pho, Bun Cha nebo jarní závitky možná znáte z vietnamských restaurací v tuzemsku, ale vietnamská kuchyně jde mnohem dál. Liší se podle regionů druhy čerstvé zeleniny, masa, drůbeže a mořských plodů. Co mají všechna jídla ve Vietnamu společné, je snaha o dosažení harmonie v kombinaci pěti základních chutí.
Pět chutí pro všechny smysly
Každá z pěti základních chutí – sladká, slaná, kyselá, hořká a pálivá – přináší do vietnamských jídel specifickou dimenzi a odráží filozofii vietnamské gastronomie.
- Sladká chuť (Ngọt) se využívá k vyvážení ostrých a kyselých ingrediencí. Nejčastější sladké složky jsou cukr, kokosové mléko, ovoce nebo sladké omáčky.
- Slaná chuť (Man) dodává jídlu bohatost a výraznost. Dosahuje se jí pomocí rybí a sójové omáčky, krevetové pasty či mořské soli.
- Kyselá chuť (Chua) přidává svěžest a pomáhá vyvážit bohaté a těžší chutě. Využívají se citrusové plody nebo fermentované přísady, jako jsou ocet či zelené mango.
- Hořká chuť (Dang) dodává jídlu hloubku, vyvažuje sladké nebo mastné chutě a podporuje trávení. Mezi hořké prvky patří bylinky, hořká zelenina a káva.
- Ostrá chuť (Cay) zvyšuje intenzitu jídla a stimuluje chuťové buňky. Dosahuje se pomocí červené papriky, chilli papriček, pepře apod.
Nejoblíbenější jídla ve Vietnamu
Tradiční vietnamská kuchyně je velmi ceněná pro čerstvé suroviny, bylinky a zeleninu. Navíc je většinou přirozeně bezlepková, protože jejím základem je rýže a mnoho jídel je vyrobeno z rýžových nudlí, rýžových papírů a rýžové mouky místo pšenice. Každá oblast Vietnamu má své vlastní speciality a každé město má své regionální pokrmy. Mezi nejpopulárnější jídla patří:
Pho
Ikonická polévka z dlouho vařeného hovězího nebo kuřecího vývaru s plátky masa, rýžovými nudlemi a mnoha aromatickými bylinkami (koriandr, skořice).
Bánh Mi
Vietnamský sendvič s křupavou bagetou, marinovaným masem, zeleninou, bylinkami a omáčkami.
Goi Cuon
Oblíbený předkrm v podobě čerstvých jarních závitků z rýžového papíru, do kterého se zabalí vepřové maso, krevety, rýžové nudle, zelenina a lístky koriandru či máty.
Bun Cha
Grilované kousky vepřového masa servírovaného s rýžovými nudlemi, bylinkami a omáčkou.
Bánh Xeo
Křupavá palačinka z rýžové mouky plněná kuřecím nebo vepřovým masem, krevetami, klíčky fazolí, zeleninou a bylinkami. Je to oblíbený pokrm především ve středním a jižním Vietnamu.
Cao Lau
Tradiční nudlová pochoutka z města Hoi An. Obsahuje tlusté nudle, plátky vepřového masa, zeleninu, křupavou cibulku a místní omáčku.
Nem Nuong
Grilované kuličky z mletého vepřového masa, které se ochucuje šalotkou, česnekem, rybí omáčkou, cukrem a černým pepřem.
Vietnamské sladkosti
Che
Široké spektrum barevných pudinkových nebo želatinových dezertů s ingrediencemi jako sladké rýžové nudle, kondenzované mléko, pasta z mungo fazolí, čerstvé ovoce, želé, kokosové mléko apod.
Bánh
Jako bánh se označují vietnamské koláče a pečivo. Z bánh mnoha forem, velikostí a chutí patří mezi nejoblíbenější Bánh Bao (parní buchta), Bánh Bo (kokosový koláč) a Bánh Chuoi (banánový koláč).
Co se pije ve Vietnamu
Určitě ochutnejte vynikající vietnamskou kávu, která se klasicky připravuje s kondenzovaným mlékem. Oblíbený je čaj (zelený, jasmínový nebo lotosový) i pivo domácí výroby i zahraničních značek. Vietnam má také tradiční rýžový alkohol, známý jako ruou. Existuje mnoho druhů s různými příchutěmi a obsahem alkoholu.
Věděli jste? Několik pravidel stolování, která se hodí ve Vietnamu při pozvání ke stolu:
Věděli jste? Několik pravidel stolování, která se hodí ve Vietnamu při pozvání ke stolu:
- jídlo se sdílí, pokrmy jsou umístěné uprostřed stolu, odkud si každý nabírá do své misky,
- pokud někomu podáváte mísu, je zdvořilé podat ji oběma rukama,
- při nabírání jídla ze společné mísy hůlkami ho vždy položte nejdříve na vlastní talíř (nikoliv do úst),
- hůlky se nikdy nezapichují do rýže, hůlky ve svislé poloze evokují vonné tyčinky na oltáři,
- je opravdu neslušné ukazovat hůlkami na jídlo nebo na ostatní stolovníky.