Vietnamská kuchyně: harmonie chutí a smyslů

Polévku Pho, Bun Cha nebo jarní závitky možná znáte z vietnamských restaurací v tuzemsku, ale vietnamská kuchyně jde mnohem dál. Liší se podle regionů druhy čerstvé zeleniny, masa, drůbeže a mořských plodů. Co mají všechna jídla ve Vietnamu společné, je snaha o dosažení harmonie v kombinaci pěti základních chutí.
Trh s čerstvými bylinkami, Hoi An, Vietnam

Pět chutí pro všechny smysly

Každá z pěti základních chutí – sladká, slaná, kyselá, hořká a pálivá – přináší do vietnamských jídel specifickou dimenzi a odráží filozofii vietnamské gastronomie.
  1. Sladká chuť (Ngọt) se využívá k vyvážení ostrých a kyselých ingrediencí. Nejčastější sladké složky jsou cukr, kokosové mléko, ovoce nebo sladké omáčky.
  2. Slaná chuť (Man) dodává jídlu bohatost a výraznost. Dosahuje se jí pomocí rybí a sójové omáčky, krevetové pasty či mořské soli.
  3. Kyselá chuť (Chua) přidává svěžest a pomáhá vyvážit bohaté a těžší chutě. Využívají se citrusové plody nebo fermentované přísady, jako jsou ocet či zelené mango.
  4. Hořká chuť (Dang) dodává jídlu hloubku, vyvažuje sladké nebo mastné chutě a podporuje trávení. Mezi hořké prvky patří bylinky, hořká zelenina a káva.
  5. Ostrá chuť (Cay) zvyšuje intenzitu jídla a stimuluje chuťové buňky. Dosahuje se pomocí červené papriky, chilli papriček, pepře apod.
Vietnamská polévka Pho Bo
Jarní závitky Goi Cuon

Nejoblíbenější jídla ve Vietnamu

Tradiční vietnamská kuchyně je velmi ceněná pro čerstvé suroviny, bylinky a zeleninu. Navíc je většinou přirozeně bezlepková, protože jejím základem je rýže a mnoho jídel je vyrobeno z rýžových nudlí, rýžových papírů a rýžové mouky místo pšenice. Každá oblast Vietnamu má své vlastní speciality a každé město má své regionální pokrmy. Mezi nejpopulárnější jídla patří:

Pho

Ikonická polévka z dlouho vařeného hovězího nebo kuřecího vývaru s plátky masa, rýžovými nudlemi a mnoha aromatickými bylinkami (koriandr, skořice).

Bánh Mi

Vietnamský sendvič s křupavou bagetou, marinovaným masem, zeleninou, bylinkami a omáčkami.

Goi Cuon

Oblíbený předkrm v podobě čerstvých jarních závitků z rýžového papíru, do kterého se zabalí vepřové maso, krevety, rýžové nudle, zelenina a lístky koriandru či máty.

Bun Cha

Grilované kousky vepřového masa servírovaného s rýžovými nudlemi, bylinkami a omáčkou.

Bánh Xeo

Křupavá palačinka z rýžové mouky plněná kuřecím nebo vepřovým masem, krevetami, klíčky fazolí, zeleninou a bylinkami. Je to oblíbený pokrm především ve středním a jižním Vietnamu.

Cao Lau

Tradiční nudlová pochoutka z města Hoi An. Obsahuje tlusté nudle, plátky vepřového masa, zeleninu, křupavou cibulku a místní omáčku.

Nem Nuong

Grilované kuličky z mletého vepřového masa, které se ochucuje šalotkou, česnekem, rybí omáčkou, cukrem a černým pepřem.
Banh Xeo
Palačinky Banh Xeo v pouličním stánku

Vietnamské sladkosti

Che

Široké spektrum barevných pudinkových nebo želatinových dezertů s ingrediencemi jako sladké rýžové nudle, kondenzované mléko, pasta z mungo fazolí, čerstvé ovoce, želé, kokosové mléko apod.

Bánh

Jako bánh se označují vietnamské koláče a pečivo. Z bánh mnoha forem, velikostí a chutí patří mezi nejoblíbenější Bánh Bao (parní buchta), Bánh Bo (kokosový koláč) a Bánh Chuoi (banánový koláč).

Co se pije ve Vietnamu

Určitě ochutnejte vynikající vietnamskou kávu, která se klasicky připravuje s kondenzovaným mlékem. Oblíbený je čaj (zelený, jasmínový nebo lotosový) i pivo domácí výroby i zahraničních značek. Vietnam má také tradiční rýžový alkohol, známý jako ruou. Existuje mnoho druhů s různými příchutěmi a obsahem alkoholu.

Věděli jste? Několik pravidel stolování, která se hodí ve Vietnamu při pozvání ke stolu:
  • jídlo se sdílí, pokrmy jsou umístěné uprostřed stolu, odkud si každý nabírá do své misky,
  • pokud někomu podáváte mísu, je zdvořilé podat ji oběma rukama,
  • při nabírání jídla ze společné mísy hůlkami ho vždy položte nejdříve na vlastní talíř (nikoliv do úst),
  • hůlky se nikdy nezapichují do rýže, hůlky ve svislé poloze evokují vonné tyčinky na oltáři,
  • je opravdu neslušné ukazovat hůlkami na jídlo nebo na ostatní stolovníky.
Sendvič Banh Mi
Banánový koláč Bánh Chuoi

Otázky a odpovědi k vietnamské kuchyni

Jaké speciality ochutnat ve Vietnamu?
Co se pije ve Vietnamu?
Čím je zajímavá vietnamská kuchyně?