Poznejte nejlahodnější chutě a vůně thajské kuchyně
Šestka nejoblíbenějších thajských specialit
- Tom Yum – tradiční pikantní polévka z kokosového mléka, krevet, hub, limetkové šťávy, rybí omáčky a chilli.
- Tom Kha Gai – další z oblíbených thajských kokosových polévek, obvykle s kuřecím masem.
- Som Tum – pikantní salát z papáje a dalších ingrediencí dle přání.
- Gaeng Daeng (Red Curry) – červené kari obsahující červenou kari pastu vařenou v kokosovém mléku s masem nebo tofu, zeleninou a kořením, podává se s rýží. Podobně oblíbené je také zelené kari.
- Pad Thai (Thai style Fried Noodles) – tradiční thajský pokrm v podobě smažených nudlí s masem nebo krevetami či tofu, zeleninou, vajíčkem, chilli a oříšky.
- Khao Pad (Fried Rice) – smažená rýže připravovaná např. s česnekem, cibulí, limetkovou šťávou, rybí, sójovou nebo ústřicovou omáčkou, vajíčkem a smaženou cibulkou, podává se s masem či mořskými plody.
Thajská čtyřka drinků: pivo, koktejl, čaj nebo džus
Kam zajít na autentickou thajskou kuchyni?
V turistických letoviscích v Thajsku najdete mnoho restaurací a rychlých občerstvení, kde můžete ochutnat tradiční thajské pokrmy. Nebojte se však ani podniků pro místní a pouličních stánků, jejich úroveň je obvykle dobrá. Stačí se držet jednoduchého pravidla – hodně hostů značí kvalitní kuchyni. Navíc „přičuchnete“ i k místním zvykům při stolování a pokrmům, které nejsou upraveny pro chuťové pohárky turistů. Večer se vydejte na městský trh a pochutnejte si na thajských specialitách připravených přímo před vámi. Z výběru různých druhů mas a mořských specialit, nudlí, rýže, sladkostí i koktejlů vám budou oči přecházet. Pro klid v duši se držte raději tepelně upravených jídel a vyhněte se nápojům s ledem.