„Pikantní“ čtení o srílanské kuchyni
Karí a další oblíbená jídla na Srí lance
- Kukul Mas Curry – kuřecí karí
- Parippu Curry (dhal) – čočkové karí
- Ambul Thiyal – rybí karí
- Biryani – tradiční indické jídlo, ve srílanské verzi je základem kuřecí maso, vařené vejce a samozřejmě rýže
- Thali – výběr různých druhů jídel podávaný na jednom talíři (různé druhy karí, zeleniny, rýže, placek, případně i ovoce a sladkostí)
- Lamprais – rýže pečená v banánových listech se zeleninou a masem
- Roti – chlebové placky sloužící jako příloha
- Kottu Roti – nakrájené chlebové placky se zeleninou, masem a vejcem smažené na pánvi
A co když není čas? Mezi pouliční speciality (tzv. short eats) na Srí Lance patří masové a zeleninové placičky, rolky a taštičky či pečivo plněné masem či zeleninou.
Hoppers alias srílanská snídaně
- Hopper – omeleta ve tvaru misky je na Srí Lance oblíbenou snídaňovou pochoutkou. Lze ji naplnit sladkou či slanou náplní. Někdy se hoppers podávají i k večeři.
- Pittu – směs rýže a strouhaného kokosu se nejčastěji servíruje na sladko jako snídaně nebo na slano jako příloha.