Jak se jí v Emirátech? Dobře, zdravě a chutně
Blízkovýchodní kuchyně Arabských emirátů spojuje to nejlepší z maghrebské, egyptské a libanonské tradice. Jejím základem je maso, zelenina, luštěniny, rýže a typické koření. Za autentickými specialitami si zajděte nejlépe do menších restaurací mimo hotelové areály. Nemusíte mít strach ani z pouličních stánků, všude v Emirátech se přísně dbá na hygienu i kvalitu.
Jaká jídla ochutnat na dovolené v Arabských emirátech
Mezze
Mezze je systém servírování mnoha laskomin na malých talířcích jako předkrm či plnohodnotné jídlo. Přílohou (a zároveň příborem) je nekvašený chléb khubus. Mezi nejpopulárnější mezze patří:
- tabbouleh – salát z bulguru, petrželky a rajčat,
- hummus – pyré z cizrny, ochucené sezamovou pastou,
- wara enab – plněné vinné listy,
- moutabal – kaviár z lilku,
- zelenina – na všechny způsoby (papriky, cukety, okurky, rajčata, fazole).
Speciality z masa
Shawarma je ekvivalentem tureckého kebabu nebo řeckého gyrosu. V Emirátech se připravuje z kuřecího nebo jehněčího masa.
Ghouzi je pokrm vyhrazený pro slavnostní hostiny – pomalu opékané jehně nebo mladý velbloud plněný rýží, mandlemi a kořením.
Machbous – jednodušší verze ghouzi servírovaná na společném talíři, ze skopového nebo kuřecího masa s rýží ochucenou rozinkami, kardamomem, muškátovým oříškem a šafránem. Machbous se považuje za národní jídlo Emirátů.
Samak je ryba s omáčkou a kořeněnou rýží.
Ghouzi je pokrm vyhrazený pro slavnostní hostiny – pomalu opékané jehně nebo mladý velbloud plněný rýží, mandlemi a kořením.
Machbous – jednodušší verze ghouzi servírovaná na společném talíři, ze skopového nebo kuřecího masa s rýží ochucenou rozinkami, kardamomem, muškátovým oříškem a šafránem. Machbous se považuje za národní jídlo Emirátů.
Samak je ryba s omáčkou a kořeněnou rýží.
Sladkosti v Emirátech
- Maamoul – kořeněné sušenky plněné datlovou pastou a drcenými oříšky,
- umm ali – natrhané těsto proložené pistáciemi, kokosem a rozinkami, zalité směsí smetany a cukru a upečené do křupava,
- basbousa – tradiční levantský koláč z krupice, přelitý sirupem a růžovou vodou a posypaný mandlemi,
- baklava – turecká klasika z listového těsta, plněná ořechy a namáčená do medu.
Nápoje
Kromě vody a čerstvých ovocných šťáv se v Emirátech holduje čaji a kávě. „Qahwa“ se tradičně připravuje v mosazné džezvě a koření kardamomem. Alkohol (kromě emirátu Sharjah) není zakázaný, ale jeho prodej se kontroluje a prodává se jen ve specializovaných obchodech. Pro turisty v hotelech ale není problém objednat si k jídlu víno nebo pivo.