Španělská kuchyně – vyladěné chutě Středomoří
Speciality španělské gastronomie
Španělská kuchyně je typicky středomořská, zdravá a nesmírně rozmanitá, každý kout země má své speciality. Za ochutnání stojí všechno, začít můžete s největšími klasikami španělské kuchyně:
Tapas – drobnosti k zakousnutí, jsou součástí španělské kultury stolování. Z původní přílohy k vínu se tapas vyvinuly v samostatné jídlo, podávané jako různé chody v malých porcích. Servírují se uzeniny, sýry, mořské plody, olivy, zelenina v různých úpravách.
Paella – královna španělské kuchyně, pravá pochází z Valencie. Ve speciálních velkých pánvích se vaří rýže společně s kořením (šafrán, česnek, paprika, rozmarýn), mořskými plody, masem a zeleninou.
Gazpacho – studená zeleninová polévka má původ v Andalusii, připravuje se z mixovaných syrových rajčat, paprik, cibule, česneku, okurek a olivového oleje.
Tortilla de patatas – omeleta s bramborami, jí se studená i horká.
Jamón ibérrico – lahůdková sušená nebo uzená šunka z kýty černého iberského prasete.
Allioli – tradiční studená omáčka z Katalánska, připravuje se z česneku, olivového oleje a soli, někdy se přidávají i žloutky.
Sobresada – sušený salám z vepřového masa, kořeněný paprikou a bylinkami, původem z Baleárských ostrovů.
Něco sladkého ke kávě?
Španělská káva je silná a voňavá. Připravuje se většinou jako espresso, obvykle s mlékem (café con leche). Mezi neodolatelné španělské sladkosti, které si ke kafíčku můžete dát, patří:
Churros – smažené pečivo na způsob koblih ve tvaru rýhovaných tyčinek. Připravuje se z odpalovaného těsta a jí se ještě horké, namáčené do husté čokolády.
Ensaimadas – mallorské „croissanty“ stočené do tvaru šneků, s náplní nebo bez.
Španělské pivo, víno etc.
Španělské stravovací rituály
Podobně jako celý denní režim, jsou i časy, kdy Španělé usedají k jídlu, oproti českým zvyklostem posunuté o jednu až dvě hodiny.
Španělská snídaně je vydatná a pestrá. Podávají se opečené tousty s džemem, sýrem nebo šunkou, sladké pečivo i omeleta s rajčaty či müsli. Pije se káva s mlékem a ovocné džusy.
K obědu je zvykem dávat si předkrm (polévka, těstovinový salát), hlavní jídlo (maso nebo ryby se zeleninou) a dezert (zmrzlina, ovoce, sladkosti).
Večeře začíná kolem 21. hodiny a má podobné složení jako oběd. Oblíbené jsou tapas bary, kam se chodí večer na skleničku a něco k zakousnutí.