![Rybářské lodě, Senegal Rybářské lodě, Senegal](/getattachment/cf15e9c2-995f-498e-80cf-7b7c9e95753d/shutterstock_160586345-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Senegalská kuchyně: chutě Afriky a ryby na všechny způsoby
Kuchyně Senegalu se považuje za jednu z nejbohatších a nejrozmanitějších v západní Africe. Má k tomu všechny předpoklady: díky blízkosti Atlantiku má nepřeberné množství ryb, oblast mangrovů je zdrojem mořské plody (ústřice, kraby, krevety, humry), z Casamanky pochází šťavnaté tropické ovoce a rýže. Mezi tradiční produkty patří i plody baobabu nebo arašídy. Maso se konzumuje méně, hlavně kuřecí, skopové nebo hovězí.
![Rybářské lodě, Senegal Rybářské lodě, Senegal](/getattachment/cf15e9c2-995f-498e-80cf-7b7c9e95753d/shutterstock_160586345-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Náš tip: Nejlepší cestou k poznání autentické senegalské kuchyně je místní „street food“. V pouličních stáncích můžete sledovat, jak jídlo před vámi připravují, ochutnáte typické speciality a budete mít i šanci seznámit se s usedlíky.
Senegalské speciality
Thiéboudienne
Národní jídlo Senegalu (ve wolof: ceebu jën, doslova „rýže s rybou“) a součást kultury země se v roce 2021 stalo součástí nehmotného dědictví UNESCO. Pokrm na bázi čerstvých a sušených ryb, měkkýšů cymbium, krevet a rýže, vařené se zeleninou (maniok, mrkev, lilek), petrželkou, rajčatovým protlakem, chilli, česnekem a cibulí. Konzumuje se společně z jedné mísy a stolující musí dodržovat pevná pravidla.
Yassa
Specialita z Casamance. Maso (nejčastěji kuře), nakrájené na kousky, se marinuje s cibulí, limetkami a arašídovým olejem, poté se griluje a nakonec ještě podusí v marinádě. Podává se s rýží.
Bassi salté
Slavnostní jídlo, kuskus z prosa s množstvím ingrediencí: kuličkami skopového masa zvanými diaguas, bramborami, batáty, bílou fazolí, mrkví, rozinkami, datlemi a rajčatovou omáčkou.
Ngalakh
Desert z jáhlového kuskusu, arašídové pasty a bouye (rozemleté plody baobabu). V Senegalu se připravuje hlavně během velikonočních oslav.
![Tradiční senegalské jídlo thieboudienne Tradiční senegalské jídlo thieboudienne](/getattachment/4f69fd62-8001-4c7c-bb38-bf7c7b9a06e5/shutterstock_743771302.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Dužnina plodů baobabu, Senegal Dužnina plodů baobabu, Senegal](/getattachment/3cbec7f5-78c0-47ba-b248-f6060f14d13c/shutterstock_1059050981.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Kuře yassa Kuře yassa](/getattachment/a8494b5b-3aac-4157-9edb-21c364c2bb87/shutterstock_1462098296.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Co se pije v Senegalu
- Šťávy: vedle džusů z čerstvě vymačkaného ovoce je nejoblíbenějším nápojem bissap (ibišková šťáva s cukrem, vodou a pomerančovým květem), bouye (z plodů baobabu) a dakhar (odvar z tamarindu).
- Káva: specialitou je kávatouba, nápoj vyrobený z kávy ochucené guinejským pepřem.
- Čaj: pití čaje je v Senegalu rituálem, nejčastěji se pije zelený čínský čaj s lístky máty.
- Alkohol: pije se málo, přesto tu najdete dvě značky místního piva a palmové víno z fermentované palmové mízy.
![Grilované krevety v senegalské restauraci Grilované krevety v senegalské restauraci](/getattachment/dbe09fd9-fcb0-4d86-b8f7-53ed8248c06d/shutterstock_452026432.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Prostřený stůl v Senegalu Prostřený stůl v Senegalu](/getattachment/c7ccddd4-dbf4-40b0-b2a3-b2ae7cd35874/shutterstock_1585467214-1.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Varianta Thieboudienne Varianta Thieboudienne](/getattachment/ffc06ed4-c82e-49e0-8812-b76b2e65214f/shutterstock_1957417957.jpg?maxsidesize=1200&resizemode=force)