Senegalská kuchyně: chutě Afriky a ryby na všechny způsoby
Kuchyně Senegalu se považuje za jednu z nejbohatších a nejrozmanitějších v západní Africe. Má k tomu všechny předpoklady: díky blízkosti Atlantiku má nepřeberné množství ryb, oblast mangrovů je zdrojem mořské plody (ústřice, kraby, krevety, humry), z Casamanky pochází šťavnaté tropické ovoce a rýže. Mezi tradiční produkty patří i plody baobabu nebo arašídy. Maso se konzumuje méně, hlavně kuřecí, skopové nebo hovězí.
Náš tip: Nejlepší cestou k poznání autentické senegalské kuchyně je místní „street food“. V pouličních stáncích můžete sledovat, jak jídlo před vámi připravují, ochutnáte typické speciality a budete mít i šanci seznámit se s usedlíky.
Senegalské speciality
Thiéboudienne
Národní jídlo Senegalu (ve wolof: ceebu jën, doslova „rýže s rybou“) a součást kultury země se v roce 2021 stalo součástí nehmotného dědictví UNESCO. Pokrm na bázi čerstvých a sušených ryb, měkkýšů cymbium, krevet a rýže, vařené se zeleninou (maniok, mrkev, lilek), petrželkou, rajčatovým protlakem, chilli, česnekem a cibulí. Konzumuje se společně z jedné mísy a stolující musí dodržovat pevná pravidla.
Yassa
Specialita z Casamance. Maso (nejčastěji kuře), nakrájené na kousky, se marinuje s cibulí, limetkami a arašídovým olejem, poté se griluje a nakonec ještě podusí v marinádě. Podává se s rýží.
Bassi salté
Slavnostní jídlo, kuskus z prosa s množstvím ingrediencí: kuličkami skopového masa zvanými diaguas, bramborami, batáty, bílou fazolí, mrkví, rozinkami, datlemi a rajčatovou omáčkou.
Ngalakh
Desert z jáhlového kuskusu, arašídové pasty a bouye (rozemleté plody baobabu). V Senegalu se připravuje hlavně během velikonočních oslav.
Co se pije v Senegalu
- Šťávy: vedle džusů z čerstvě vymačkaného ovoce je nejoblíbenějším nápojem bissap (ibišková šťáva s cukrem, vodou a pomerančovým květem), bouye (z plodů baobabu) a dakhar (odvar z tamarindu).
- Káva: specialitou je kávatouba, nápoj vyrobený z kávy ochucené guinejským pepřem.
- Čaj: pití čaje je v Senegalu rituálem, nejčastěji se pije zelený čínský čaj s lístky máty.
- Alkohol: pije se málo, přesto tu najdete dvě značky místního piva a palmové víno z fermentované palmové mízy.