Kuchyně ostrova Mauricius: jedinečná směs mnoha vlivů

Mauricijské kuchyni se za 300 let existence povedlo spojit takřka nespojitelné. Kde jinde najdete na jednom místě stopy holandské, francouzské, kreolské, britské, indické a čínské kultury?

Mauricijská restaurace v tradičním stylu

Tropická poloha a kulturní rozmanitost daly Mauriciu jednu z nejoriginálnějších a nejchutnějších kuchyní na světě. Najdete v ní inspiraci francouzskou kulturou, africkými otroky, indickými dělníky a čínskými migranty, přicházejícími na ostrov v 19. století. Mezi typické suroviny mauricijské kuchyně patří rýže, čerstvé ryby, mořské plody, drůbež, zvěřina, rajčata, lilky, tropické ovoce, z koření cibule, česnek a chilli.

Stopy kolonialistů na talíři aneb chuťová směs Mauricia

  • Holanďané vysadili na ostrov ovocné stromy (tamarind) a začali pěstovat cukrovou třtinu.
  • Francouzi přidali dušená masa na víně (daube, civet de lièvre), croissanty, bagety a spoustu koření.
  • Britské impérium zanechalo na ostrově stopy nejen v oblibě odpoledního čaje, ale hlavně v dovozu indických dělníků k práci s cukrovou třtinou. Ti si s sebou přinesli i svá jídla (kari, čatní aj.).
  • Čínská imigrace, hlavně z Kantonu, naučila mauricijskou kuchyni vařit na woku a obohatila ji sójovou omáčkou, smaženou rýží a nudlemi.
  • Kreolská kuchyně, která mísí tradiční jídla afrických otroků s francouzskou a indickou kuchyní, zahrnuje na Mauriciu speciality jako rougaille nebo vindaye.
Rougaille, Mauricius
Daube
Kari, Mauricius

Mauricijské speciality, které musíte na dovolené ochutnat

Rougaille

Oblíbená rajčatová omáčka vařená s cibulí, česnekem, chilli, zázvorem a řadou koření, konzumuje se s rybami, masem a zeleninou.

Daube

Guláš na provensálský způsob, dušený v tzv. daubière s červeným vínem, zeleninou, česnekem a provensálskými bylinkami.

Civet de lièvre

Zaječí guláš, francouzská specialista vařená s červeným vínem, slaninou, šalotkou a bylinkami.

Vindaye

Smažená ryba (chobotnice) obalená směsí kurkumy, hořčičných semínek, zázvoru a chilli.

Dholl puri

Ikonické pouliční jídlo na Mauriciu – placky na způsob tortilly, plněné kari nebo zeleninou.

Vindaye, Mauricius
Plněné taštičky samosa
Dholl puri s čočkou, Mauricius

Něco sladkého

Gateau patat douce

Smažené pečivo z batátů v podobě půlměsíce, plněné strouhaným kokosem a kardamomem.

Glaçon rapé

Zmrzlina z ledové tříště, ochucená různými příchutěmi (vanilka, tropické ovoce, jahody).

Co se pije na Mauriciu

Nejčastěji se pije místní čaj, často ochucený vanilkou, káva, čerstvé ovocné šťávy nebo mléčný koktejl Alouda. Oblíbené je místní pivo (Phoenix) a samozřejmě rum v různých podobách. Ochutnejte i Panacon, osvěžující nápoj z limetkové šťávy, tamarindu, hnědého cukru, zázvoru a kardamomu.

Gateau patate, Mauricius
Kokosová voda, oblíbený mauricijský nápoj
Ovocný koktejl a salát

Otázky a odpovědi ke kuchyni ostrova Mauricius

Jaké speciality ochutnat na Mauriciu?
Co se pije na Mauriciu?
Čím je zajímavá mauricijská kuchyně?