Dary moře a koření: ochutnejte speciality maledivské kuchyně
Maledivská kuchyně je ovlivněna především Indií a Srí Lankou. Jídlo je po indickém vzoru hodně pikantní, dochucené kari, chilli papričkami či citrónovou trávou. Na Maledivách si díky jejich poloze a rybářské tradici pochutnáte hlavně na rybách a mořských plodech.
Jaká jsou nejoblíbenější jídla Malediv?
Hlavním jídlům se na Maledivách říká „long eats“. Většinou jde o rybu či mořské plody (např. krevety, chobotnice, kalamáry), které se připravují na různé způsoby – smaží se, grilují, pečou, udí či vaří a podávají s rýží, plackou nebo bramborami. S jakými názvy jídel se na Maledivách můžete setkat?
- Garudiya – tuňáková polévka je nejznámějším jídlem maledivské kuchyně
- Roshi – „maledivský chléb“ v podobě placky se podává skoro ke každému hlavnímu jídlu
- Kulhimas – tuňák v chilli omáčce
- Mas Riha – karí z rybího masa
„Short eats“ aneb svačina nade vše
Pod názvem „short eats“ (hedhikaa) se schovávají různá menší jídla. Nejčastěji jde o kuličky plněné rybí náplní, pikantní rybí koláčky, dezerty z vaječného krému či kokosového mléka a pudinku nebo slaďoučké exotické ovoce v podobě manga, banánů, ananasu či kokosových ořechů.Co se pije na Maledivách? Vede čaj a raa
Nejoblíbenějším nápojem Maledivanů je černý čaj. A víte, jak ho pijí? Jedině silně oslazený a s plátkem citrónu nebo zjemněný sušeným mlékem. Dalším tradičním maledivským drinkem je tzv. raa neboli míza z kokosové palmy – Maledivané si ho vychutnávají místo alkoholu.
Alkohol pouze pro turisty
Maledivy jsou islámskou zemí, takže místní obyvatelé alkohol nepijí. V turistických resortech však alkohol k dostání je.