Kapverdská kuchyně – potěšení z čerstvých ryb a mořských plodů
Kapverdská kuchyně vstřebala všechny vlivy, které se prolnuly v dějinách ostrova, a kreativním způsobem zpracovává to, co je na ostrovech nejdostupnější. Což jsou v první řadě fantastické ryby a mořské plody, které se zpracovávají a jedí čerstvé hned po ulovení. Milovníci ryb budou u vytržení – čerství tuňáci, kanicové, humři, chobotnice, raci, krabi, langusty nebo mušle, to je skutečný zážitek.
Na úrodnějších ostrovech (Santiago, Santo Antão a São Nicolau) se pěstují brambory, kukuřice, tradiční i netradiční zelenina, tropické ovoce a cukrová třtina. Na svazích kráteru na ostrově Fogo se daří pěstování kávy a „sopečného“ vína.
Kapverdské speciality
Cachupa je nejtypičtější jídlo Kapverdských ostrovů „z jednoho hrnce“ inspirované brazilskou feijoadou. Kukuřice, černé fazole, maniok, sladké brambory, maso, ryby a zelenina se pomalu vaří, aby se chutě všech ingrediencí řádně promísily a provoněly. Podává se se smaženým vejcem nebo klobáskou, většinou jako pozdní snídaně, která dodá energii na celý den.
Churrasco, grilované kousky masa jsou součástí portugalského dědictví. Na Kapverdách se griluje nejen maso (obvykle kuřecí), ale i všechny druhy ryb, chobotnice nebo krevety. Stejně jako v Portugalsku se k masu podává rýže, hranolky, zelenina nebo sladké brambory.
Canja je další pokrm z jednoho hrnce, jedná se o vývar z masa, ryb nebo mořských plodů s rýží.
Buzio – mušle vařené s bílým vínem, cibulí, rajčaty, olivami a spoustou koření.
Moreia – lahůdkou jsou obalované a smažené kousky murény nebo chobotnice.
Pudim de queijo – sladký sýrový puding z kondenzovaného mléka, vajec a kozího sýra, přelitý karamelovou zálivkou.
Káva a víno z domácích zdrojů
Káva pěstovaná na úrodných sopečných půdách ostrova Fogo je aromatická a lahodná, překvapivě dobré je i silné místní „sopečné“ víno zvané Chã. Na Kapverdách můžete ochutnat i místní pivo Strela, jinak se pije spíš hlavně pivo portugalské (Bock, Sagres).
Není grog jako grog(ue)
Kapverdský grogue se od českého grogu liší hlavně absencí horké vody. Jedná se vlastně o čistý rum z kapverdské cukrové třtiny, pěstované na ostrovech Santo Antão a Santiago. Grogue je základem pro kapverdský drink zvaný ponche (z anglického „punč“), do kterého se přidává limetka, melasa, med, případně další příchutě.
Za autentickou chutí do místních restaurací Kapverd
I když v hotelu o vás bude dobře postaráno, přece jen, pro poznání nefalšované ostrovní kuchyně je dobré aspoň jednou vyrazit do místní restaurace. Za ochutnání stojí hlavně výborné ryby a mořské plody. Porce tuňáka vás v dobré restauraci přijde na cca 15 €, na čerstvou langustu si připravte přibližně dvojnásobek. Pivo v restauraci stojí 2,5–4 €.
Otázky a odpovědi o jídlu a pití na Kapverdách
Jaké jsou nejznámější speciality kapverdské kuchyně?
Specialitou Kapverd je cachupa (kukuřice, černé fazole, maniok, sladké brambory, maso, zelenina a ryby pomalu vařené v jednom hrnci). Dále čerstvé ryby ve všech úpravách a ze sladkostí sýrový puding pudim de queijo.
Co se pije na Kapverdách?
Káva pěstovaná na úrodných sopečných půdách ostrova Fogo je aromatická a lahodná, dobré je i silné víno Chã. Na Kapverdách můžete ochutnat i místní pivo Strela. Kapverdský grogue je základem pro drink ponche (z anglického „punč“).
Jak je to na Kapverdách s pitnou vodou?
Vzhledem k nedostatku vody na ostrovech a její kolísavé kvalitě je lepší si vodu k pití kupovat balenou.
Jaké jsou průměrné ceny v restauracích na Kapverdách?
Nejlevnější jídlo se dá pořídit od 4 €, většinou se jedná o něco malého k zakousnutí (grilovaný kozí sýr) či nabídky dne. Za jednodušší jídlo (mušle) zaplatíte 5–10 €, za jídlo v lepší restauraci (grilovaný tuňák, maso) počítejte s cenou kolem 15 €.