Kapverdská kuchyně – potěšení z čerstvých ryb a mořských plodů
Na úrodnějších ostrovech (Santiago, Santo Antão a São Nicolau) se pěstují brambory, kukuřice, tradiční i netradiční zelenina, tropické ovoce a cukrová třtina. Na svazích kráteru na ostrově Fogo se daří pěstování kávy a „sopečného“ vína.
Kapverdské speciality
- Cachupa je nejtypičtější jídlo Kapverdských ostrovů „z jednoho hrnce“ inspirované brazilskou feijoadou. Kukuřice, černé fazole, maniok, sladké brambory, maso, ryby a zelenina se pomalu vaří, aby se chutě všech ingrediencí řádně promísily a provoněly. Podává se se smaženým vejcem nebo klobáskou, většinou jako pozdní snídaně, která dodá energii na celý den.
- Churrasco, grilované kousky masa jsou součástí portugalského dědictví. Na Kapverdách se griluje nejen maso (obvykle kuřecí), ale i všechny druhy ryb, chobotnice nebo krevety. Stejně jako v Portugalsku se k masu podává rýže, hranolky, zelenina nebo sladké brambory.
- Canja je další pokrm z jednoho hrnce, jedná se o vývar z masa, ryb nebo mořských plodů s rýží.
- Buzio – mušle vařené s bílým vínem, cibulí, rajčaty, olivami a spoustou koření.
- Moreia – lahůdkou jsou obalované a smažené kousky murény nebo chobotnice.
- Pudim de queijo – sladký sýrový puding z kondenzovaného mléka, vajec a kozího sýra, přelitý karamelovou zálivkou.