Kapverdská kuchyně – potěšení z čerstvých ryb a mořských plodů
Kapverdská kuchyně vstřebala všechny vlivy, které se prolnuly v dějinách ostrova, a kreativním způsobem zpracovává to, co je na ostrovech nejdostupnější. Což jsou v první řadě fantastické ryby a mořské plody, které se zpracovávají a jedí čerstvé hned po ulovení. Milovníci ryb budou u vytržení – čerství tuňáci, kanicové, humři, chobotnice, raci, krabi, langusty nebo mušle, to je skutečný zážitek.
Na úrodnějších ostrovech (Santiago, Santo Antão a São Nicolau) se pěstují brambory, kukuřice, tradiční i netradiční zelenina, tropické ovoce a cukrová třtina. Na svazích kráteru na ostrově Fogo se daří pěstování kávy a „sopečného“ vína.
Na úrodnějších ostrovech (Santiago, Santo Antão a São Nicolau) se pěstují brambory, kukuřice, tradiční i netradiční zelenina, tropické ovoce a cukrová třtina. Na svazích kráteru na ostrově Fogo se daří pěstování kávy a „sopečného“ vína.
Kapverdské speciality
- Cachupa je nejtypičtější jídlo Kapverdských ostrovů „z jednoho hrnce“ inspirované brazilskou feijoadou. Kukuřice, černé fazole, maniok, sladké brambory, maso, ryby a zelenina se pomalu vaří, aby se chutě všech ingrediencí řádně promísily a provoněly. Podává se se smaženým vejcem nebo klobáskou, většinou jako pozdní snídaně, která dodá energii na celý den.
- Churrasco, grilované kousky masa jsou součástí portugalského dědictví. Na Kapverdách se griluje nejen maso (obvykle kuřecí), ale i všechny druhy ryb, chobotnice nebo krevety. Stejně jako v Portugalsku se k masu podává rýže, hranolky, zelenina nebo sladké brambory.
- Canja je další pokrm z jednoho hrnce, jedná se o vývar z masa, ryb nebo mořských plodů s rýží.
- Buzio – mušle vařené s bílým vínem, cibulí, rajčaty, olivami a spoustou koření.
- Moreia – lahůdkou jsou obalované a smažené kousky murény nebo chobotnice.
- Pudim de queijo – sladký sýrový puding z kondenzovaného mléka, vajec a kozího sýra, přelitý karamelovou zálivkou.
Káva a víno z domácích zdrojů
Káva pěstovaná na úrodných sopečných půdách ostrova Fogo je aromatická a lahodná, překvapivě dobré je i silné místní „sopečné“ víno zvané Chã. Na Kapverdách můžete ochutnat i místní pivo Strela, jinak se pije spíš hlavně pivo portugalské (Bock, Sagres).
Není grog jako grog(ue)
Kapverdský grogue se od českého grogu liší hlavně absencí horké vody. Jedná se vlastně o čistý rum z kapverdské cukrové třtiny, pěstované na ostrovech Santo Antão a Santiago. Grogue je základem pro kapverdský drink zvaný ponche (z anglického „punč“), do kterého se přidává limetka, melasa, med, případně další příchutě.
Za autentickou chutí do místních restaurací Kapverd
I když v hotelu o vás bude dobře postaráno, přece jen, pro poznání nefalšované ostrovní kuchyně je dobré aspoň jednou vyrazit do místní restaurace. Za ochutnání stojí hlavně výborné ryby a mořské plody. Porce tuňáka vás v dobré restauraci přijde na cca 15 €, na čerstvou langustu si připravte přibližně dvojnásobek. Pivo v restauraci stojí 2,5–4 €.