


Islandská kuchyně si musí kvůli izolovanosti ostrova, chladnému podnebí a nepříliš vhodným přírodním podmínkám vystačit s omezenými zdroji. Její základ proto tvoří skopové maso, ryby, zelenina a k tomu hlavně brambory a pečivo.
Věděli jste? Ve spotřebě ryb a plodů moře zaujímá Island druhé místo na světě za Japonskem.
O islandské gastronomii hodně napovídá dvojice zdejších celkem běžných pokrmů – pečený papuchalk (přestože se jedná o národního ptáka, místní si na něm s gustem pochutnají) a uzené jehněčí hangikjöt.
Jako tradiční přílohy se používají pečené chlebové placky (flatkökur) a černý žitný chléb (rúgbraud). Oblíbenými dezerty jsou především zmrzlina, cukrovinky s obsahem lékořice nebo místní filtrovaný jogurt skyr.
Náš tip! Také na Islandu existují restaurace All you can eat. Pokud chcete ochutnat co nejvíce z islandské kuchyně, zvolte k obědu či večeři právě takovou.