

V egyptské gastronomii se během staletí promísily chutě arabské se středomořskými (zvláště turecké, řecké a syrsko-libanonské). Základem egyptské kuchyně je rýže, zelenina, těstoviny, luštěniny, maso drůbež a ryby. Egypťané milují „mezze“, kdy se položí všechna jídla na stůl a hosté si mohou libovolně nabírat. Nedá se proto mluvit o předkrmech a hlavních chodech, spíš o řadě specialit.
Na každém stole se objeví jako první 3 chuťovky na bázi sezamu – tahina (sezamový krém), hummus (cizrnové pyré se sezamem) a baba ganoush (lilkové pyré se sezamem). Následují saláty, např. tradiční salata baladi (okurky, rajčata, cibule) nebo tabouleh (bulgur s petrželkou, rajčaty, olivovým olejem a kořením).
Z doby faraonů pochází národní pokrm zvaný ful medames, pomalu vařené fazole s cibulí, česnekem a kořením. Další národní specialitou je košarí (směs rýže, čočky, těstovin a cibule s pikantní omáčkou), oblíbené jsou plněné vinné listy wara einab. Chléb aish baladi na způsob pity se podává téměř ke všem jídlům.
V egyptské kuchyni nenajdete vepřové, zato se hojně konzumuje skopové, drůbež a samozřejmě ryby. Oblíbenou pochoutkou je nadívaný holub. Ve všech restauracích najdete kebab (kousky grilovaného jehněčího na jehle), koftu (špízy z mletého skopového) nebo šawarmu (egyptská verze tureckého döner kebabu).
Jako všude v Orientu jsou dezerty velmi sladké a voňavé. Ochutnejte maehallabiya (krém z rýžové mouky ochucený růžovou esencí a posypaný pistáciemi), baklavu (listové těsto zalité medem a plněné pistáciemi či mandlemi) nebo atayef (lívanečky plněné krémem a ořechy, přelité sirupem).
Tradičním nápojem je karkade, čaj z květu ibišku, temně červený a sladký. Dále ahwa, silná a sladká káva v tureckém stylu. Lahůdkou jsou čerstvě vymačkané šťávy. Pivo i víno se samozřejmě pije i v Egyptě, i když nikoliv na veřejnosti. Prodává se v licencovaných obchodech s potravinami. V turistických resortech si k jídlu můžete objednat pivo bez problémů. Pokud si ale kupujete alkohol o ramadánu, patrně se budete muset prokázat neegyptským pasem. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je pivo, které se v Egyptě vaří od doby faraonů. Mezi místní značky patří třeba Luxor nebo Sakara.