Řecké jídlo a speciality, které musíte ochutnat
Řecko je nejen kolébkou civilizace, je i kolébkou fenoménu zvaného „středomořská strava“, který je dnes vzýván lékaři jako nejzdravější kuchyně vůbec.
Řecké předkrmy
Jako první míří v řecké kuchyni na stůl řada chuťovek na malých talířcích – proslulé mezes, které spolu s aperitivem slouží k vyladění apetitu. Salát z grilovaných chobotniček, masové kuličky „keftadakia“, grilované papriky, tzatziki, lilková pomazánka „melitzanosalata“ s olivovým olejem, ořechy a citronovou šťávou, fazole v rajské omáčce a samozřejmě olivy, ideálně druhu Kalamata.
Tradiční zapékané řecké „hotovky“
- Moussaka – mleté maso prokládané plátky lilků a brambor a zapečené s rajčaty a bešamelem.
- Pastítsio – varianta bez lilků, zato s makaróny a sýrem, obdoba italských lasagní.
- Mélitzanès papoutsakia – lilky plněné mletým masem s rajčaty a zapečené s bešamelem a sýrem feta.
- Dolmades – vinné listy plněné rýží, zeleninou nebo masem.
Řecké speciality z masa
- Souvlaki – kousky masa napíchnuté na rožni a grilované nebo smažené.
- Gyros – marinované maso opékané na vertikální jehle a odkrajované na tenké plátky. Podává se zabalený v pita chlebu společně s cibulkou, rajčaty a omáčkou tzatziki.
Řecké sladkosti
Jsou balkánsky sladké. Nejznámějším dezertem je baklava, pochoutka z lístkového těsta plněná ořechy a medem nebo galaktoboureko, plněné krupicovým krémem. Pokud nepatříte mezi fanoušky přeslazených cukrovinek, pak sáhněte po vynikajícím řeckém jogurtu s medem a ořechy.
Od aperitivu k digestivu
Typickým aperitivem před jídlem je Ouzo, anýzová pálenka, ochucená fenyklem a lékořicí. Smíchaná s ledovou vodou je velmi osvěžující. K řeckému jídlu se pije většinou víno, ochutnat můžete i místní pivo Mythos. Jako digestiv na dobré trávení pak přichází ke slovu třeba Masticha, destilát ochucený léčivou pryskyřicí z mastichových keřů z ostrova Chios, anebo hořkosladký Kumquat likér, specialita ostrova Korfu.