Írán – tajuplná země, která svým návštěvníkům nabízí mnohé – památky starověké a středověké Persie, přírodní krásy v podobě nekonečných pouští i vysokých hor, silné tradice a zvyky i bohatou nevšední architekturu či kulturu, jež okouzlí každého návštěvníka. Poznejte tuto doposud velmi málo navštěvovanou zemi, která je proslulá svou bezpečností a srdečnou pohostinností místních obyvatel.
Jako pokračovatel historické Perské říše, dnes zvané Přední Asie, patří Írán mezi nejstarší nepřetržitě existující státy světa. Kolébka dávných civilizací, s hádankou doposud nerozluštěného písma. Téměř každá panovnická dynastie zde zanechala nesmazatelné stopy. Země pohádkových staveb, která se počtem památek UNESCO řadí na 7. místo na světě. Právě tudy putoval Alexandr Makedonský i kupci po Hedvábné cestě.
Svou rozlohou a počtem obyvatel se řadí mezi 20 největších a nejlidnatějších zemí. Mezi sousedící země patří z východu Afghánistán a Pákistán, na západě Irák, na severu Turkmenistán a na severozápadě Turecko, Ázerbájdžán a Arménie. Pobřeží Íránu je omýváno vodami Arabského moře, Perského a Ománského zálivu a ze severu Kaspického moře. Převážný povrch země zabírají vysoká rozlehlá horstva a náhorní plošiny (Kavkaz, Elbrus a Zargos), ve středu země a na východě pak naleznete tajemné pouště. Vydejte se za tajemstvím starověké Persie i do moderního Íránu a nechte se okouzlit úchvatnými památkami, nekonečnou pouští, nebetyčnými horami i přátelskými lidmi… Užijte si dovolenou v Íránu!
Obrovská rozloha země pochopitelně vede ke značným regionálním rozdílům pokrmů – v poušti si pochutnáte na velbloudím mase či datlích, na jihu u moře na rybách i darech moře, v úrodných kaspických provinciích vás zase čeká celá řada jídel ze zeleniny. Přílohou jakéhokoliv hlavního jídla bývá rýže, o níž se říká, že je nejlepší na světě – je totiž sypká, lehká a voňavá. Každopádně se všude nabízí velké množství různých gulášů a směsí masa se zeleninou a hlavně rozmanité a nápadité úpravy bylinek spolu s použitím sušeného ovoce či ořechů v hlavních pokrmech.
V Íránu najdete nejlepší kaviár na světě a je také největším pěstitelem pistácií. Mezi nejznámější íránské jídlo se řadí gormeh sabzi – jehněčí maso, dušené ve směsi bylinek, fazolí a sušených limetek, nebo fesendžun - kachna, vařená ve směsi mletých vlašských ořechů a hustého sirupu z granátových jablíček. K večeři se podávají plněné bagety – například s náplní z bramborového salátu nebo ze smažených kuliček z vařené cizrny. V Íránu je vše podáváno tak, abyste mohli jídlo obdivovat a vybírat si. Vše je naaranžované, vyzdobené, barevné a voňavé. A každopádně neurazíte, když si přidáte. Naopak – v Íránu je to považováno za poklonu kuchařce – čím více sníte, tím více hostitele potěšíte.
Cestovní pas: musí být platný minimálně 6 měsíců od ukončení pobytu v Íránu, respektive od ukončení platnosti vstupního víza. Cestovní pas nesmí obsahovat izraelské razítko.
Vízum: při turistických cestách do Íránu je od držitelů cestovních pasů ČR vyžadováno vstupní vízum. Žádosti o víza všech typů se nyní podávají elektronicky na adrese: https://evisatraveller.mfa.ir.
Je nám líto, momentálně nejsou dostupné žádné zájezdy. Prohlédněte si naši aktuální nabídku dovolené.
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
<b>Kontaktujte nás</b>
Zájem o službu